NOS NieuwsAangepast

Henk Kamp (VVD)

Henk Kamp (58) heeft al een lange mars door de politiek achter de rug: hij was zestien jaar gemeenteraadslid, acht jaar wethouder, zeven jaar lid van Provinciale Staten, acht jaar Tweede Kamerlid en vijf jaar minister, eerst van Volkshuisvesting en later van Defensie.

In het kabinet-Rutte is Kamp minister van Sociale Zaken. In de Kamer was hij al eens woordvoerder op dit terrein. In die tijd werkte hij nauw samen met Geert Wilders, die toen nog lid was van de VVD. De twee konden het goed met elkaar vinden. Ze opereerden beide op de rechterflank van de partij.

Rechtlijnig

Kamp was eerder woordvoerder immigratie en asiel. Hij liet zich toen al kennen als een rechtlijnig politicus, die niet bang is om stevige dingen te zeggen. Zo kwam hij met een initiatiefvoorstel tegen het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Ook pleitte hij voor een strikte naleving van het verbod op polygamie en tegen geluidsoverlast door moskeeën.

Vooral als minister van Defensie leek hij zich als een vis in het water te voelen. Hij bemoeide zich intensief met de missies in Irak en Uruzgan en verbleef veelvuldig in de Haagse commandobunker. De militairen droegen hem op handen. Zij zagen hem als één van hen.

Antillen

Eind 2008 vertrok Kamp naar de Antillen om commissaris te worden voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij was daar betrokken bij de bestuurswijzigingen die afgelopen weekend van deze eilanden een soort gemeenten van Nederland maakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl