NOS NieuwsAangepast

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (VVD)

Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (40) wordt vooral geprezen om haar bestuurlijke kwaliteiten. Ze weet wat voor elkaar te krijgen en is doortastend, zo wordt gezegd.

Tijdens debatten in de Tweede Kamer blonk de voormalige VVD-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat niet uit in politieke oneliners. Ze is geen uitgesproken debater.

Aanstormend talent

Op 32-jarige leeftijd maakt Schultz van Haegen de overstap van de lokale naar de landelijke politiek. Binnen de VVD gold de Leidse wethouder economische zaken als aanstormend talent. In het eerste kabinet-Balkenende was ze belast met luchtvaart, water en het KNMI. Ze krijgt kritiek omdat ze twee keer met zwangerschapsverlof gaat.

In het tweede kabinet-Balkenende heeft ze dezelfde post, maar werd haar portefeuille verzwaard met het spoor. Vooral aan de uitbreiding van Schiphol heeft ze een stevige kluif.

In 2006 maakte ze na de Tweede Kamerverkiezingen bekend dat ze niet verder wil in de Haagse politiek. In februari 2007, bij het aantreden van het vierde kabinet-Balkenende, vertrekt ze naar Achmea, waar ze directeur zorginkoop wordt.

Ervaring

Nu heeft ze "er zin in" om weer naar de Haagse politiek terug te keren, als minister van Infrastructuur en Milieu, een samenvoeging van haar oude departement en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

"Ik ken de onderwerpen en kan zo aan de slag." En ze heeft ervaring in het zakenleven. "Daar kun je niet alleen zeggen wat je wilt, maar moet je ook zorgen dat er wat gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl