NOS NieuwsAangepast

Edith Schippers (VVD)

Collega-politici omschrijven haar als harde werker, veeleisend, niet in de laatste plaats voor zichzelf. Op de valreep werd Edith Schippers (47) op haar 40ste moeder. Vijf weken na de geboorte van haar dochter ging ze weer aan het werk. "Mijn werk is ook mijn passie", zei ze.

Als vicevoorzitter van de VVD-fractie vulde ze voorman Rutte goed aan. "Mark Rutte is de VVD-leider met een scherp profiel. Ik zorg dat het intern goed loopt en dat zaken goed zijn afgewogen", zegt ze over de samenwerking.

Resultaatgericht

Een scherp debater, wars van wollig taalgebruik. "Schippers is zakelijk en resultaatgericht", zegt een collega. Ze schrijft op haar website: "Ik heb mij tot nu toe vooral hard gemaakt voor het recht van ieder volwassen mens om zelf keuzes te maken in zijn leven en dus ook zijn levensstijl". Als woordvoerder gezondheidszorg trok Schippers samen met VVD-minister Hoogervorst aan de nieuwe Zorgverzekeringswet.

In 2009 werd ze lid van de Commissie-De Wit die de financiële crisis onderzocht. Ze wilde voorzitter wordne, maar dat ging niet door. De SP was aan de beurt.

Secondant

Schippers was de vaste secondant van Rutte bij de formatieonderhandelingen. Er werd gespeculeerd dat zij fractievoorzitter zou worden. Na de aanstelling van Stef Blok stond niets haar meer in de weg om minister te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl