NOS NieuwsAangepast

Jan Kees de Jager (CDA)

"Best lastig", zei Jan Kees de Jager (41) over zijn dubbelrol als demissionair minister van Financiën en financieel onderhandelaar namens het CDA tijdens de kabinetsformatie. "Zwaluwstaarten" noemde hij het.

De Jager was apetrots toen hij op Prinsjesdag voor het eerst het koffertje met de Miljoenennota naar de Tweede Kamer bracht. "Een heel bijzonder moment", zei hij.

Snel en slim

De Jager is vrijgezel, dol op snelle auto's en slimme gadgets en woont in Rotterdam. Hij werd geboren in Zeeland. In zijn jonge jaren rondde hij een indrukwekkend aantal studies af. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Nijenrode Universiteit en vervolgens sociologische economie, bedrijfseconomie en rechten in Rotterdam.

Op jonge leeftijd werd hij lid van het CDJA, de jongerenafdeling. Penningmeester was hij en hij werd dat later ook bij de moederpartij, tot formateur Balkenende hem vroeg staatssecretaris van Financiën te worden.

Boswachter

In zijn studententijd startte De Jager een ICT-bedrijf. Toen hij in 2007 staatssecretaris werd, moest een commissie onderzoek doen naar vermeend gerommel met pensioenpremies. Niet al zijn personeel was even positief over hem, maar De Jager werd vrijgepleit.

In het vorige kabinet fungeerde hij vaak als oliemannetje tussen premier Balkenende en vicepremier en minister van Financiën Bos. De 'Boswachter' was zijn bijnaam op het departement. Met beiden kon hij het echter goed vinden. Toen in februari 2010 de PvdA uit het kabinet stapte, kreeg De Jager zelf de sleutel van de schatkist in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl