NOS NieuwsAangepast

Ivo Opstelten (VVD)

Een heer, rustig, goedmoedig, een rasbestuurder, zo wordt Ivo Opstelten (66) veelal getypeerd. De markante persoonlijkheid met zijn zware stem stond de afgelopen weken vooral in de belangstelling als informateur van het rechtse minderheidskabinet, dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders.

Opstelten had gehoopt het kabinet in drie weken in elkaar te timmeren, maar werkte gestaag verder toen het lastiger werd.

Domineesgezin

Die rustige uitstraling heeft bankierszoon Opstelten niet altijd gehad. Zijn ouders brachten hun lastige kind op zijn vijftiende een tijdje onder bij een domineesgezin. Dat deed hem goed. Hij ging in Leiden rechten studeren, werd lid van de studentenvereniging Minerva, waar hij ook zijn eerste bestuurlijke ervaring opdeed.

Besturen zit Opstelten in het bloed. Op zijn 28ste vestigde hij het record van jongste burgemeester van Nederland. Hij werd burgemeester van Dalen en daarna volgden Doorn, Utrecht, Rotterdam en Tilburg, waar hij tot juli waarnemend burgemeester was.

Goede banen

In Rotterdam, zijn geboortestad, maakte hij vooral indruk door zijn beheerste optreden tijdens de woelige politieke tijd rond de opkomst en moord van politicus Pim Fortuyn. Fortuyn's partij Leefbaar Rotterdam kwam in het college en burgemeester Opstelten wist de onvrede in de stad in goede banen te leiden.

Sinds 2008 is Opstelten voorzitter van de VVD en vervult hij allerlei bestuursfuncties. Hij heeft een tijdje TROS Regelrecht gepresenteerd, een televisieprogramma dat opkomt voor burgers.

Opstelten heeft "ongelooflijk veel zin" in zijn nieuwe baan als minister van Veiligheid en Justitie. Hij vindt zichzelf niet te oud. "Het gaat er juist om dat mensen langer werken. Ik geef het voorbeeld. Ik ben fit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl