NOS NieuwsAangepast

Mark Rutte (VVD)

Mark Rutte leek zijn langste tijd als partijleider te hebben gehad. In de peilingen stond zijn partij lange tijd onder de twintig zetels. Hij kreeg het verwijt dat hij de rechtse agenda te veel overliet aan Wilders.

Rutte trok zich dat aan. Hij stelde zich harder op. Zo diende hij tijdens de Algemene Beschouwingen in 2009 een motie van wantrouwen in tegen het kabinet-Balkenende, dat de aanpak van de economische crisis volgens hem op de lange baan schoof.

Ideale schoonzoon

In februari 2010 kwam de ommekeer, na de val van Balkenende-IV door een onderling gebrek aan vertrouwen. De VVD had geen deel uitgemaakt van dit ruziënde kabinet, wat als een pluspunt kon worden beschouwd.

Met zijn 43 jaar is Rutte nu één van de jongste premiers die Nederland ooit heeft gehad. Ruud Lubbers was net iets jonger toen hij de sleutel van het Torentje kreeg.

Hij is altijd goed gehumeurd, vrijgezel en wordt wel gezien als de ideale schoonzoon.

Progressief

Hij staat te boek als een progressieve liberaal, maar heeft de rechtsere lijn waarmee hij succes heeft geboekt niet meer losgelaten. Tijdens de formatie liet hij bijvoorbeeld weten dat er een akkoord zat aan te komen waar rechts Nederland zijn vingers bij zou aflikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl