Kabinet-Rutte is een feit

De ministersploeg van kabinet-Rutte samen met koningin Beatrix op het bordes»
De ministersploeg van kabinet-Rutte samen met koningin Beatrix op het bordes ANP

De ministersploeg van het kabinet-Rutte is beëdigd op paleis Huis ten Bosch. De bewindspersonen hebben in aanwezigheid van koningin Beatrix de eed of de belofte afgelegd. Rutte heeft ook zijn eindverslag aangeboden.

Koningin Beatrix heeft ook de staatssecretarissen benoemd. Alle bewindspersonen uit het demissionaire kabinet-Balkenende IV hebben van de koningin eervol ontslag gekregen, behalve degenen die opnieuw benoemd zijn.

Na deze plechtige bijeenkomst is het kabinet-Rutte een feit. Vervolgens was de beroemde bordesscène op de trappen van het paleis. Fotografen en filmploegen hebben het nieuwe kabinet met koningin Beatrix vastgelegd.

Oprichtingsvergadering

De dag van de presentatie is vooral een dag van allerlei formele momenten. Vanochtend was het constituerend beraad, de oprichtingsvergadering van het kabinet. De ministers hebben daar officieel ingestemd met het regeerakkoord en er zijn afspraken gemaakt over de exacte portefeuilleverdeling.

Na de bordesscène zijn de ministers naar hun nieuwe departement gegaan voor de officiële overdracht van de portefeuille.

Oud-premier Balkenende heeft in de middag zijn opvolger ontvangen bij de ingang van het Torentje. De overdracht was in de Trêveszaal en verliet Balkenende het ministerie.

Zomer

Mark Rutte is de eerste liberale premier van Nederland sinds 1918. Hij gaat een minderheidskabinet van VVD en CDA aanvoeren, met gedoogsteun van de PVV. De VVD-leider had gehoopt in een maand klaar te zijn met zijn kabinet, maar de onderhandelingen wilden niet vlotten. De Paars-plus-variant strandde in de zomer en uiteindelijk wisten de rechtse partijen elkaar te vinden.

Er bleek een "chemie" te bestaan tussen Rutte, CDA-fractievoorzitter Verhagen en PVV-leider Wilders. Met informateur Opstelten hebben ze in een paar weken een regeer- en een gedoogakkoord opgesteld, dat eind september is gepresenteerd.

De formatie van het kabinet-Rutte heeft 127 dagen geduurd. Die komt daarmee op plaats drie van de langste formaties, na Van Agt I (208) en Den Uyl (163 dagen).

Deel deze pagina
Dit artikel zit in dossier...

Kabinet-Rutte

Video

Audio

  • Marcel Bril staat klaar bij de trappen van het bordes Vanmiddag verschijnen de nieuwe ministers van het kabinet-Rutte op het bordes voor de traditionele bordesfoto. Onze verslaggever... Marcel Bril stond al tijdig klaagr bij de trappen van het paleis.
  • Wat mogen we verwachten van het nieuwe kabinet? Vandaag wordt het kabinet-Rutte geïnstalleerd. Wat mogen we verwachten van deze nieuwe regering? Margreeth Boer maakt een analyse.
  • Rutte begint aan een avontuur Politiek verslaggever geeft een karakterschets van de nieuwe premier Mark Rutte.
  • Ed Nijpels: 'VVD mag tevreden zijn met koers van kabinet' Ed Nijpels, oud-partijleider en oud-minister van de VVD, geeft zijn visie op het nieuwe kabinet onder liberaal Mark Rutte.

Video en Audio

Meer video en audio