NOS NieuwsAangepast

Meeste bijbanen van Kamerleden onbezoldigd

De meeste Kamerleden laten zich niet betalen voor nevenfuncties en ook maken de meesten geen dienstreisjes. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Tweede Kamer.

Elbert Dijkgraaf van de SGP heeft de best betaalde bijbaan. Hi is parttime hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en verdient daar 18.206 euro per jaar mee. Ook is hij lid van de Raad van Toezicht vn de Christelijke Hogeschool in Ede, goed voor 4000 euro per jaar.

Bijbanen zijn niet verboden voor Kamerleden. Wel moeten ze opgeven wat ze eraan overhouden. In de meeste gevallen gaat het dan om boekenbonnen en flessen wijn. PvdA-Kamerlid Jacobi krijgt een seizoenskaart van SC Heerenveen voor haar werk in de klachtencommissie van de voetbalclub.

Gemeenteraadslid

VVD-fractieleider Stef Blok verdient 10.000 euro bij als commissaris van de Scholtens Groep. Hij maakte ook nog een snoepreisje: met partijgenoot Fred Teeven kon hij op uitnodiging naar Ajax - AC Milan.

Enkele Kamerleden zijn ook gemeenteraadslid, zoals sommige PVV'ers in Almere en Den Haag, en VVD'er Van der Steur in Teylingen. VVD'er Frans Weekers heeft zijn bijbaan als gemeenteraadslid in Weert opgegeven, omdat hij het kabinet is ingegaan. CDA'er Joop Atsma legde om die reden een commissariaat bij Arriva neer.

Kamervoorzitter Verbeet en Rouvoet (ChristenUnie) hebben de meeste onbezoldigde bijbanen. Beiden zitten in verschillende Comités van Aanbeveling.

Ministerraad

Premier Rutte stond elke vrijdag onbetaald voor een klas van een vmbo-school in Den Haag. Hij doet dat nu op een andere dag aangezien de ministerraad op die dag is. Rutte geeft maatschappijleer.

Leden van de Tweede Kamer verdienen bruto ruim 90.000 euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl