NOS NieuwsAangepast

Alle 33 mijnwerkers Chili gered

De reddingsoperatie van de Chileense mijnwerkers is met succes afgerond. De laatste van de 33 mijnwerkers, voorman Luis Urzua, is om 02.55 uur onze tijd naar boven getakeld.

De 54-jarige leider van de kompels sleepte de groep door de moeilijke eerste 17 dagen heen, toen niemand nog wist dat de mannen een instorting hadden overleefd. Daarom werd hem de eer gegund als laatste uit de mijn te worden gehaald.

"We hebben gedaan waar de hele wereld op wachtte", juichte Urzua toen hij boven was. "We hadden de kracht, we wilden vechten. Vechten voor onze families. Dat was het belangrijkste."

Tweeënhalf uur later waren ook de zes reddingswerkers die waren afgedaald voor de operatie weer boven. Toen de laatste mijnwerker werd opgetakeld ontvouwden zij beneden in de mijn een vlag met "Missie volbracht". De laatste groette de camera voordat ook hij weer naar de oppervlakte gehaald werd.

Depressief

De mijnwerkers zijn in het ziekenhuis onderzocht. Volgens artsen gaat het met de meesten beter dan was voorzien. Sommigen hebben infecties aan ogen en mond door het vele stof beneden en één heeft een longontsteking, maar ernstiger klachten werden niet gemeld. De mannen mogen mogelijk vandaag al naar huis.

Artsen maken zich wel zorgen om de geestelijke gezondheid van de mannen. "Ze hebben een gevecht met de duivel geleverd", oordeelde één van hen. Eenmaal boven konden de mijnwerkers slecht slapen en waren ze zenuwachtig.

De jongste van de mijnwerkers, de 19-jarige Jimmy Sanchez, wordt extra in de gaten gehouden. Mogelijk is hij depressief. De jongen was volgens doktoren "erg stil en hij leek geen contact te maken".

Inspiratie

Een van de geredde mijnwerkers zei dat het heerlijk was om weer frisse lucht in te ademen en de sterren te zien. Alle mannen hadden ondergronds al zonnebrillen en sweaters gekregen tegen het felle licht en de koude woestijnwind.

De Chileense president Piñera ving Luis Urzua op toen hij uit de schacht kwam. "Na dit zijn jullie niet hetzelfde en is jullie land niet hetzelfde. Jullie zijn een inspiratie voor velen", zei Piñera. "Ga nu maar snel je vrouw en dochter omhelzen." Urzua werd weggeleid terwijl de reddingsploeg het Chileense volklied zong.

Sneller

De hele operatie duurde iets meer dan 22 uur en verliep daarmee een stuk sneller dan verwacht. De eerste kompel werd gisterochtend rond 05.00 uur onze tijd uit de mijn bevrijd. Elke veertig minuten kwam er een boven.

De fitste mijnwerkers zijn als eerste naar boven gehaald. Na vier fitte mannen kwam een groep van tien mannen met een minder goede conditie. In deze groep zat ook een man met diabetes.

Voormalig international Franklin Lobos, als 28ste boven, kreeg meteen een voetbal in zijn handen gedrukt, die hij enkele keren hoog wist te houden. Hij werd op een brancard afgevoerd met de bal nog in zijn handen.

Cadeautjes

De beelden van de redding van de 33 Chilenen, die sinds 5 augustus vastzaten in de goud- en kopermijn, gingen de hele wereld over. In veel landen was het optakelen van de capsule van 625 meter diepte live te volgen.

De mijnwerkers krijgen nu van over de hele wereld gelukwensen en aanbiedingen. Zo heeft een plaatselijke zakenman ieder van hen 10.000 dollar gegeven, mogen ze komen kijken bij Real Madrid en bood een Griekse reder hen een vakantie aan. Apple heeft hen de nieuwste iPods gestuurd.

De kosten van het hele project komen waarschijnlijk uit boven de 20 miljoen euro, maar de Chileense president heeft al gezegd dat dat niet uitmaakt. "Elke peso had een prima bestemming."

Toen de laatste man weer boven was, sloot Piñera hoogstpersoonlijk het boorgat af met een deksel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl