Leider Democraten Senaat vecht voor zetel

Harry Reid, de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, heeft grote moeite om zijn zetel te behouden.

De senator uit Nevada is in een hevige strijd verwikkeld met de Republikeinse kandidaat Sharron Angle. Zij wordt gesteund door de Tea Party-beweging. Volgens de meest recente peiling kan Reid rekenen op 46 procent van de stemmen, tegen 43 voor Angle.

In het gemiddelde van de opiniepeilingen gaan Angle en Reid evenwel gelijk op. RealClearPolitics houdt het op respectievelijk 44,8 procent tegen 45 procent, terwijl Talking Point Memo een gemiddelde van 47,6 procent voor beide kandidaten heeft berekend.

Impopulair

Harry Reid zit sinds 1987 in de Senaat en is daar al vier jaar de leider van de Democraten. De zichtbaarheid die hij de afgelopen jaren heeft genoten als een van de Democratische boegbeelden lijkt hem nu op te breken. De tanende populariteit van president Obama en de ontevredenheid met de Democratische regering doen Reid geen goed.

Daarnaast is in de thuisstaat van Reid, Nevada, de economische crisis nog altijd niet voorbij. De grootste stad van Nevada, gokparadijs Las Vegas, kampt met de hoogste werkloosheid in de VS. Maar liefst 14,4 procent van de inwoners zit zonder baan.

Donaties

De Republikeinse kandidaat Sharron Angle spint garen bij de onvrede met Reid. Gisteren werd bekend dat ze de afgelopen drie maanden veertien miljoen dollar heeft opgehaald, veel meer dan andere Senaatskandidaten.

Bijna alle donaties waren minder dan honderd dollar, wat betekent dat Angle van heel veel verschillende mensen geld heeft ontvangen. Hoeveel Reid heeft de afgelopen maanden heeft binnengehaald is nog niet bekend.

Morgen ontmoeten beide kandidaten elkaar in Las Vegas voor het eerste en enige verkiezingsdebat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl