NOS NieuwsAangepast

Gevangenen Koepelgevangenis overgeplaatst

Ruim tien gedetineerden uit de Koepelgevangenis in Haarlem zijn overgeplaatst naar een andere gevangenis. De aanleiding is een protestactie van afgelopen zondag tegen een nieuw, strenger regime.

De gevangenen wilden 's avonds na het luchten niet terug naar hun cel, omdat ze tot begin volgend jaar in het weekend geen bezoek mogen krijgen.

Dat heeft te maken met de invoering van een nieuw dag-, avond- en weekendprogramma, waarover nog afspraken met andere gevangenissen moeten worden gemaakt.

Douchen

"Sinds begin deze maand geldt in de Koepel een nieuw dagprogramma, dat in de meeste penitentiaire inrichtingen al was ingevoerd", legt voorzitter Maria van de Schepop van de afhankelijke commissie die toezicht houdt in de Koepelgevangenis uit in het Haarlems Dagblad.

"Een van de gevolgen is, dat Koepelgedetineerden nog maximaal twee keer per week mogen douchen. Dat is wettelijk bepaald. Maar omdat men in de Koepel tot voor kort vaker mocht douchen, zien de gedetineerden het als een verzwaring van de regels. Dat begrijpen wij."

Onaanvaardbaar

De directie van de Koepel in Haarlem vindt het protest onaanvaardbaar en heeft daarom een deel van de opstandige gevangenen verhuisd. Hoeveel het er precies zijn, wil de Dienst Justitiële Instellingen niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl