NOS NieuwsAangepast

Formateur spreekt laatste kandidaten

Formateur Rutte heeft de laatste twee kandidaat-bewindslieden ontvangen.

Hij ontving vanochtend eerst de nieuwe CDA-staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Zij heeft lang gewerkt als verpleeghuisarts en gaat zich nu bezighouden met ouderenzorg en jeugdzorg. Ze zei dat zij de kloof gaat overbruggen tussen het beleid en de mensen in de zorg.

Stethoscoop

Na haar gesprek met Rutte liet Veldhuijzen van Zanten blijken dat ze nog even moet wennen aan haar nieuwe status. "Ik heb de stethoscoop nog in mijn tas."

Ze vertelde dat zij het afgelopen weekend, toen zij werd gepolst voor een post in het kabinet, lid is geworden van het CDA.

Water

Na Veldhuijzen van Zanten sprak Rutte met CDA-Kamerlid Joop Atsma. Hij wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en gaat zich bezighouden met water.

Vanmiddag heeft de formateur nog met de fractievoorzitters van VVD en CDA gesproken over de departementele indeling. Morgen wordt het nieuwe kabinet beëdigd.

Wanbeleid

De SP heeft vraagtekens gezet bij de benoeming van Ben Knapen tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Knapen was eerder bestuurder van PCM-uitgevers. Dat concern bleef met een grote schuld achter, nadat durfinvesteerder Apax belangen in het bedrijf had genomen. De Ondernemingskamer oordeelde in mei dat PCM zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.

SP-leider Roemer noemt het "een primeur" dat er een bewindspersoon komt uit een raad van bestuur die volgens de rechter wanbeleid heeft gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl