NOS NieuwsAangepast

Ahmadinejad op bezoek in Libanon

De Iraanse president Ahmadinejad is begonnen aan een tweedaags staatsbezoek aan Libanon. Hij zal de president en de premier ontmoeten en een manifestatie van de Hezbollah-beweging bijwonen.

Pro-westerse Libanezen zien het bezoek als een provocatie. Volgens hen wil Ahmadinejad van Libanon een Iraanse satellietstaat maken. Ook de Amerikaanse regering heeft haar zorg over het bezoek geuit.

Ahmadinejad zal ook dorpen langs de grens met Israël bezoeken, die in 2006 tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah werden verwoest. Het gebied, dat in handen is van de Libanese Hezbollah, wordt met Iraans geld weer opgebouwd.

Extra spanningen

Volgens tegenstanders brengt hij hiermee de Libanese stabiliteit in gevaar en zorgt hij voor extra spanningen met het buurland Israël. "Hij wil Libanon als postbus gebruiken voor de internationale gemeenschap", zegt een tegenstander in Beiroet tegen correspondent Nicole le Fever. "Zijn boodschap is: Iran staat aan de grens met Israël".

Met veel moeite is er in 2008 een regering van nationale eenheid gevormd, waarin ook Hezbollah zit. De laatste maanden neemt de spanning tussen de verschillende partijen weer toe. Dat heeft vooral te maken met het in Den Haag gevestigde Hariri-tribunaal dat de moord op oud-premier Rafiq Hariri onderzoekt. Het lijkt erop dat de daders in kringen van de sjiitische Hezbollah moeten worden gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl