NOS NieuwsAangepast

Fransen weer de straat op tegen pensioenplannen

In Frankrijk hebben een paar honderdduizend ambtenaren, leraren en medewerkers van openbaar-vervoersbedrijven het werk neergelegd. Het is de derde keer in een maand tijd dat de bonden actievoeren. Ze staken opnieuw tegen de hervorming van de pensioenen. De regering wil de minimum-pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 62 jaar.

Van chaos is nog geen sprake: er vertrekken minder vliegtuigen en treinen, maar de metro in Parijs rijdt redelijk op schema en hetzelfde geldt voor het busvervoer.

De Franse Senaat stemt waarschijnlijk aan het einde van de week in met de hervormingen. Vakbonden hebben daarom opgeroepen tot een staking zonder einde. De stakingen kunnen dus dagen of zelfs weken doorgaan. Hoewel de vorige 'zonder einde'-stakingen maar een dag duurden.

Jongeren

Opvallend is dat deze keer veel jongeren de straat opgaan. Ze vinden de pensioenhervormingen niet eerlijk voor oudere mensen, maar ze denken ook aan zichzelf. Zo zijn ze bang dat als ouderen langer moeten doorwerken er minder banen zijn voor jongeren.

Bij de vorige staking in september gingen volgens de politie één miljoen Fransen de straat op. Vakbonden houden het aantal op drie miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl