NOS NieuwsAangepast

Nederland zakt op ranglijst m/v

Op de internationale ranglijst voor gelijkheid tussen man en vrouw is Nederland gezakt van de elfde naar de zeventiende plaats.

IJsland en de Scandinavische landen voeren de lijst aan, maar ook bijvoorbeeld Lesotho en de Filipijnen staan in de top-10 van de Global Gender Gap Index.

Invloed

De jaarlijkse ranglijst wordt gemaakt door het World Economic Forum. Daarbij wordt gekeken naar het aantal vrouwen dat studeert, werkt en leidinggeeft en hun inkomen. Ook het aantal vrouwelijke politici is een van de criteria.

Gisteren was eurocommissaris Neelie Kroes nog kritisch over het gebrek aan vrouwen in het nieuwe Nederlandse kabinet. In het rapport, dat vanzelfsprekend nog geen rekening kon houden met de samenstelling van de regering-Rutte, staat Nederland op plaats 25 wat betreft politieke participatie van vrouwen. Vooral de scheve verhouding op ministerposten kost Nederland punten.

Qua leidinggevende vrouwen in het bedrijfsleven staat Nederland op een 70ste plek (van 134). Volgens de cijfers uit het rapport staan er in Nederland voor elke tien mannelijke leidinggevenden net geen vier vrouwen aan het roer. Dat is geen evenredige vertaling van de vele studentes op universiteiten en hogescholen, waarmee Nederland wel goed scoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl