NOS NieuwsAangepast

Laatste twee namen kabinet bekend

Formateur Rutte heeft zijn ploeg rond. De laatste twee namen zijn bekend geworden: CDA-Kamerlid Joop Atsma wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Zijn partijgenoot Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner wordt staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De twee worden morgen ontvangen door formateur Rutte.

Atsma zit al twaalf jaar in de Tweede Kamer. Hij heeft zich onder meer bezig gehouden met de omroep, sport en landbouw. Eerder was hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie.

Marlies Veldhuijzen van Zanten (1953) is een nieuwe naam in de Haagse politiek. Zij is specialist ouderengeneeskunde en arts bij een thuiszorgorganisatie. Eerder was zij docent verpleeghuisgeneeskunde aan de Vrije Universiteit. Van 1984 tot 1989 was Veldhuijzen van Zanten voorzitter van de beroepsgroep voor ouderengeneeskunde.

Lat omhoog

Rutte heeft vanmorgen met twee andere kandidaat-bewindslieden gesproken. Eerst ontving hij demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Zij wordt nu minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van Bijsterveldt zei na afloop dat ze "heel erg gemotiveerd is om dit te gaan doen". Ze blijft bij haar motto: "de basis op orde, de lat omhoog in het onderwijs".

Laatste fase

Later sprak Rutte met VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. Hij wordt staatssecretaris op dat departement. Zijlstra zei na afloop dat hij het hoger onderwijs onder zijn hoede neemt. Over de verdere verdeling van de onderwerpen tussen hen zei Van Bijsterveldt dat daar de puntjes nog op de i moeten worden gezet.

Van Bijsterveldt en Zijlstra zullen zich volgens het regeerakkoord onder meer moeten gaan bezighouden met prestatiebeloningen in het onderwijs en bezuinigingen op cultuur en media. "Die ombuigingen moeten met buitengewoon veel zorg gebeuren", zei Van Bijsterveldt, "want het gaat écht om iets".

De formatie is in de laatste fase beland. Woensdag praat Rutte nog met de twee kandidaat-staatssecretarissen. Het is de bedoeling dat hij zijn kabinet donderdagmiddag met koningin Beatrix op het bordes van paleis Huis ten Bosch presenteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl