NOS NieuwsAangepast

OM: vrijspraak Wilders voor belediging

Geert Wilders moet worden vrijgesproken voor het beledigen van moslims. Het Openbaar Ministerie vindt dat Wilders zijn kritiek op de islam en de Koran richt en niet per se op moslims.

De PVV-leider staat in Amsterdam onder meer terecht voor belediging van moslims, omdat hij in een ingezonden brief in de Volkskrant de Koran heeft vergeleken met 'Mein Kampf' van Adolf Hitler. Ook in de film 'Fitna' zouden beledigende teksten voorkomen.

Het OM vindt dat er in de veronderstelde beledigende teksten geen negatieve conclusies over moslims getrokken worden. Daarnaast stelt het OM dat het artikel 137c, waarin groepsbelediging strafbaar wordt gesteld, beperkt geïnterpreteerd dient te worden en dat de vrijheid van meningsuiting voor politici vrij ver gaat.

Groepen

In het requisitoir schrijft het OM dat "er slechts sprake is van een belediging over een groep mensen, indien er (negatieve) conclusies over die groep mensen worden getrokken, waardoor het beeld van die groep mensen wordt aangetast."

Als voorbeeld gaf het OM de uitlating "christenen zijn raar". Dat is volgens het OM weliswaar een opmerking waarin een conclusie over een groep mensen op basis van religie wordt getrokken, maar die conclusie is zo zwak, dat het beeld van die groep niet wordt aangetast.

Schadevergoeding

Aan het begin van het requisitoir bleek dat het OM vindt dat geen van de benadeelde partijen in het proces tegen Geert Wilders een schadevergoeding moet krijgen.

Volgens justitie staat niet vast dat de mensen die vorderingen tegen Wilders hebben ingediend, rechtstreeks schade hebben geleden door de uitspraken van de PVV-leider. Daarom verklaarde het OM de klachten niet-ontvankelijk.

Een aantal organisaties en personen eisen van Wilders een symbolische schadevergoeding van een euro. Daarnaast wilden ze hun juridische kosten vergoed zien.

Aanklacht

Het Openbaar Ministerie las vandaag het eerste deel van het requisitoir voor. Het onderbouwen van het tweede deel van de aanklacht, over het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en allochtonen, gaat vrijdag verder. Het OM denkt dan nog een volle dag nodig te hebben.

Aan het begin van de zitting was er onenigheid over het verstrekken van een kopie van het requisitoir. Het OM wilde de griffier een afschrift van het betoog geven, waarop Wilders' advocaat Bram Moszkowicz vond dat hij er ook een moest krijgen.

Het OM weigerde dat, omdat de verdediging dan alvast zou kunnen lezen wat de officier zou gaan zeggen. Na een kort beraad, besloot de rechtbank dat de griffier zijn kopie moest teruggeven. Hier gingen alle partijen mee akkoord.

Wraking

Geert Wilders staat terecht voor het beledigen en discrimineren van moslims en het aanzetten tot haat. De inhoudelijk behandeling van zijn rechtszaak begon vorige week maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl