NOS NieuwsAangepast

Colombia biedt Tanja Nijmeijer uitweg

De Nederlandse Tanja Nijmeijer zal in Colombia niet worden vervolgd als zij zich terugtrekt uit de rebellenbeweging FARC. Dat heeft de Colombiaanse vicepresident Angelino Garzon gezegd tegen de NOS.

Garzon vindt het onbegrijpelijk dat de 32-jarige Nederlandse nog altijd bij de FARC in de jungle is. De macht van de FARC is tanende en het Colombiaanse leger krijgt steeds meer grip op de rebellenbeweging. Vorige maand nog werd een belangrijke leider van de FARC gedood bij een bombardement op zijn kamp.

Garzon over Tanja: "Het beste wat ze kan doen is teruggaan naar haar familie. Dan kan ze rekenen op de steun en het mededogen van het volk en de regering van Colombia". Volgens Garzon is Nijmeijer bezig met een zinloze missie die weinig meer met politiek idealisme te maken heeft. "We betreuren het dat een Nederlandse dit absurde besluit heeft genomen om zich aan te sluiten bij een guerilla die steeds meer werkt met drugshandelaren en misdadigers", aldus Garzon.

Belangrijke rol

Afgelopen zaterdag dook er op de website van de Colombiaanse president Santos een e-mail op waarin stond dat Tanja een belangrijke rol in de FARC werd toebedeeld. Ze zou de internationale contacten moeten gaan onderhouden. De e-mail werd vergezeld door tot nu toe onbekende foto's van Tanja. Wanneer en waar de foto's gemaakt zijn, is niet duidelijk.

Tanja Nijmeijer sloot zich acht jaar geleden aan bij de FARC. Enkele jaren geleden werden dagboeken van Tanja gevonden in de jungle. Toen werd zij bekend bij het grote publiek in Nederland.

Vorige maand werd gevreesd dat zij was gedood bij het bombardement van het Colombiaanse leger. Maar forensisch onderzoek maakte duidelijk dat Tanja zich niet onder de doden bevond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl