NOS NieuwsAangepast

Van Bijsterveldt blijft op Onderwijs

Formateur Rutte praat dinsdag met de kandidaat-bewindslieden Marja van Bijsterveldt (CDA) en Halbe Zijlstra (VVD). Van Bijsterveldt is de beoogde minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Zijlstra de beoogde staatssecretaris op dat departement.

Rutte heeft voor vandaag de gesprekken met kandidaat-bewindslieden afgerond. Na morgen staat voor woensdag nog een aantal gesprekken op het programma.

Rutte sprak vandaag als laatste met VVD'er Frans Weekers, de beoogd staatssecretaris van Financiën. Daarvoor kwam Fred Teeven, ook VVD, langs. Hij wordt staatssecretaris van Veilligheid en Justitie. Teeven wil zich gaan inzetten voor slachtoffers van geweld en criminaliteit, zei hij na afloop.

Henk Bleker, die staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt, zei 's middags dat hij pas 72 uur geleden de vraag kreeg om die functie te gaan bekleden. Eerder zei de interim-voorzitter van het CDA dat een staatssecretariaat niet aan de orde was. Bleker mag zich in het buitenland minister van Landbouw noemen, zei hij.

Rechtvaardig

Gerd Leers, de beoogd minister voor Immigratie en Asiel, was daarvoor aan de beurt. Leers was burgemeester van Maastricht en heeft van van 1990 tot 2002 voor het CDA in de Tweede Kamer gezeten. Hij wil een "streng, maar rechtvaardig" beleid voeren. "We moeten voorkomen dat mensen met de ruggen naar elkaar gaan staan. Ik wil een positievere boodschap brengen die mensen bindt", zei Leers.

Jan Kees de Jager, de beoogd CDA-minister van Financiën, zei na zijn gesprek "er veel zin in te hebben". "Ik voel me vereerd dat ik het weer mag doen", zo zei hij na afloop.

Rutte is begonnen aan zijn derde dag met gesprekken met kandidaat-bewindspersonen. Vanmorgen zijn de VVD'ers Paul de Krom en Edith Schippers langsgekomen.

100 procent

Het VVD-Kamerlid De Krom wordt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Het wordt een moeilijke klus," zei hij na afloop. "Ik ben redelijk nieuw op het beleidsterrein en zal me er voor 100 procent in moeten gooien".

Edith Schippers, die minister wordt op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft er zin in. "Het is een moeilijk terrrein. Er wordt veel gevraagd van mensen. Dat is niet nieuw, dat is al jaren zo", zei ze na afloop.

Sterke ministersploeg

Schippers erkent dat er niet veel vrouwen zitten in het aankomende kabinet-Rutte. "Maar het is wel een sterke ministersploeg".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl