NOS WielrennenAangepast

Óscar Freire wint Parijs-Tours

Óscar Freire heeft, als eerste Spanjaard in de historie van de najaarsklassieker, Parijs-Tours gewonnen.

De 34-jarige Rabobank-coureur troefde na 233 kilometer de Italiaan Angelo Furlan net af in de massasprint. De Belg Gert Steegmans eindigde als derde in de 104de editie van herfstkoers.

Freire, die aan het begin van het seizoen ook al Milaan-Sanremo op zijn naam schreef, maakte het Rabobank-succes van dit weekeinde compleet, na de overwinning van Robert Gesink in de Ronde van Emilië van zaterdag.

De Franse najaarsklassieker, voorheen nog een van de tien wereldbekerwedstrijden, maar die nu als een Hors Categorie-koers enigszins aan status heeft ingeboet, wordt wel eens het officieuze WK voor sprinters genoemd. Maar dit keer was het lang onzeker of de overwinning in een massasprint betwist zou worden.

Moedige Fransman

Op elf kilometer van de streep waagde Geoffroy Lequatre, die zich kort daarvoor bij een kopgroep had gevoegd, zich aan een solo richting finish. De moedige Fransman creëerde een gat van twintig seconden en hield knap stand op de korte klimmetjes in de slotfase. Op het laatste drie kilometer lange rechte stuk voelde hij het peloton echter steeds dichterbij komen.

Op 500 meter voor de streep was het einde verhaal voor Lequatre. In de sprint die volgde, dreigde Freire ingesloten te raken, maar met een uiterste krachtsinspanning snelde de oud-wereldkampioen, die in Parijs-Tours al één keer tweede, twee keer derde en vorig jaar vijfde was geworden, nog voorbij Furlan.

Top 10: 1. Óscar Freire (Spa) 2. Angelo Furlan (Ita) 3. Gert Steegmans (Bel) 4. Klaas Lodewyck (Bel) 5. Yukiya Arashiro (Jap) 6. Romain Feillu (Fra) 7. Yoann Offredo (Fra) 8. Wouter Weylandt (Bel) 9. Bernard Eisel (Oos) 10. Sébastien Chavanel (Fra)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl