NOS NieuwsAangepast

Kabinet Israël achter omstreden eed

Het Israëlische kabinet wil dat immigranten die de Israëlische nationaliteit willen krijgen, voortaan trouw zweren aan "de Joodse en democratische staat Israël". De regering-Netanyahu keurde met 22 tegen 8 stemmen het wetsontwerp voor de eed goed. Het voorstel moet nu nog door het parlement worden goedgekeurd.

De wet is zeer omstreden: Arabisch-Israëlische parlementariërs noemen hem racistisch. Volgens hen wordt de kloof met de Palestijns-Israëlische bewoners er alleen maar groter door. Die groep maakt een vijfde van de Israëlische bevolking uit.

"Het enige doel is de minderwaardige status van Arabieren vast te leggen", stelde een Arabische parlementariër.

Erkennen

Voorstanders van de eed zeggen dat de Arabische-Israëliërs zich geen zorgen hoeven maken, omdat zij hem nooit zullen hoeven uitspreken. De eed is alleen bedoeld voor nieuwe immigranten. Overigens zullen Joodse immigranten de eed nooit hoeven zweren, omdat zij automatisch het Israëlische staatsburgerschap hebben.

Premier Netanyahu benadrukt dat er niets verandert: de Palestijnse en de Joodse Israëliërs houden dezelfde rechten.

"In de staat Israël heeft elke burger - Joods of niet - dezelfde rechten", zei de premier na afloop van het kabinetsberaad. "Maar wie bij ons wil horen, moet ons erkennen."

Compromis

Politieke commenatoren in Israël speculeren dat Netanyahu de harde taal in de eed onderschrijft om zich te vergewissen van de steun van Avigdor Lieberman. De nationalistische coalitiepartner van Netanyahu zou zijn kritiek op het vredesproces misschien wat temperen met deze wet in de boeken.

Regeringswoordvoerders ontkennen dat er sprake is van zo'n compromis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl