NOS NieuwsAangepast

Tanja Nijmeijer belangrijk voor FARC

De Nederlandse Tanja Nijmeijer is belangrijk voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Ze moet de FARC internationaal op de kaart zetten en contacten onderhouden met internationale organisaties.

Dat staat volgens de regering in Colombia in een e-mail die is gevonden op de laptop van haar vermoorde baas Mono Jojoy. Hij kwam vorige maand om het leven bij een bombardement op een kampement.

De website van de Colombiaanse president Santos publiceerde over de e-mail uit april 2010. Ook toonde de website foto's van Nijmeijer, die in goede gezondheid lijkt te verkeren. Wanneer de foto's zijn gemaakt is onbekend.

'Goed nieuws'

In de e-mail over Nijmeijer staat: "Midden in de tragedies is de verschijning van Alexandra (de nom de guerre voor Nijmeijer) goed nieuws. Het idee om haar te laten werken met de internationale commissie is buitengewoon."

De e-mail is geschreven door een commandant van één van de belangrijkste stijdersblokken van de FARC. In de mail staat vervolgens: "Daar kan ze een grote bijdrage leveren aan de FARC, gezien haar capaciteiten en professionele opleiding in talen en bovendien haar training hier bij ons en haar bekende opofferingsgezindheid en overwinning en bovendien de impact die dit nieuws teweeg zou brengen."

Een paar weken geleden werd het kampement van Nijmeijers baas Jojoy gebombardeerd. Aanvankelijk werd gedacht dat Nijmeijer onder de doden zat, maar forensisch onderzoek weersprak dat later. Volgens het Colombiaanse leger kwamen er bij het bombardement twintig FARC-strijders om. De FARC zelf heeft het over minder dan tien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl