NOS NieuwsAangepast

Obama roept op tot vrijlating Liu

De Amerikaanse president Obama heeft China opgeroepen de Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo vrij te laten. Volgens Obama is de dissident, die een celstraf van 11 jaar uitzit, een moedige strijder voor universele waarden.

De Noorse premier Stoltenberg heeft Liu gefeliciteerd met de prijs, zonder op politieke kwesties in te gaan. Hij benadrukte dat het Nobelprijscomité losstaan van de Noorse regering.

Het Noorse Nobelprijscomité heeft in Oslo bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo.

Hij krijgt de prijs "vanwege zijn lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China". Liu werd gezien als grote kanshebber en China had al bij voorbaat laten weten dat toekenning van de vredesprijs niet goed zou vallen.

Principes

In een reactie laat China weten "dat de toekenning van de Nobelprijs aan Liu Xiaobo een obsceniteit is. De toekenning is strijdig met de principes van de Nobelprijs". Het land zegt ook dat de toekenning de relatie tussen China en Noorwegen schaadt.

Liu zet zich in voor vrijheid van meningsuiting en een meerpartijenstelsel in China. Voor het communistische regime is hij daarom staatsvijand nummer één. Vorig jaar werd hij nog tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tutu

Een aantal eerdere Nobelprijswinnaars hadden ervoor gepleit om de prijs dit jaar toe te kennen aan de 54-jarige Liu. Onder hen waren de Zuid-Afrikaanse bisschop Tutu, de Tsjechische oud-president Havel en de dalai lama.

Voor de prijs was dit jaar een recordaantal kandidaten voorgedragen, namelijk 237. De Nobelprijs voor de Vrede is de enige Nobelprijs die in Noorwegen wordt toegekend, door een comité van politici.

De andere Nobelprijzen worden toegekend door Zweedse wetenschappelijke instituten.

Nelson Mandela

Vorig jaar was de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede omstreden, toen ging die naar Barack Obama. Hij was toen nog maar een klein jaar president van de Verenigde Staten.

Andere winnaars uit het verleden zijn Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi en Michael Gorbatsjov. Ook organisaties als het Rode Kruis en Amnesty International hebben ooit de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl