NOS NieuwsAangepast

CZ mag borstkankerlijst publiceren

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Zorgverzekeraar CZ mag vanaf volgende week vrijdag een lijst publiceren met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker. Volgens de rechter staat het CZ vrij om criteria vast te stellen op grond waarvan zij ziekenhuizen al dan niet contracteert.

Gelet op de media-aandacht van vorige week, aldus de rechtbank, moet CZ de ziekenhuizen wel eerst de gelegenheid geven om op de onderzoeksresultaten te reageren. Om diezelfde reden had de rechtbank vorige week CZ voorlopig verboden de lijst te publiceren.

Vorige week onthulde de NOS het bestaan van die lijst en ook dat CZ van plan is om zes ziekenhuizen niet meer te contracteren voor borstkankerzorg omdat ze "niet goed genoeg" zijn. Ook de namen van die zes ziekenhuizen werden door de NOS bekend gemaakt. In zestig ziekenhuizen is de borstkankerzorg volgens CZ "(nog) niet optimaal", in zeventien "goed" en in vier ziekenhuizen is de zorg "heel goed".

Aanvankelijk noemde CZ de zorg van de ziekenhuizen die niet meer gecontracteerd worden "slecht" en heette het dat zestig ziekenhuizen "matig" presteerden.

Kort geding

Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, dat tot de zes ziekenhuizen hoort die niet meer gecontracteerd worden door CZ, heeft intussen een kort geding aangespannen tegen de verzekeraar. Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam heeft alle contracten met CZ per 1 januari aanstaande opgezegd uit boosheid over het initiatief van de verzekeraar.

aantal criteria

CZ wil dat er per ziekenhuis tenminste 150 operaties worden verricht. "Alleen bij deze aantallen, is het mogelijk om voldoende expertise en routine op te bouwen om excellente kwaliteit te kunnen leveren", aldus CZ. Die operaties moeten door twee of meer chirurgen uitgevoerd worden. En elke chirurg moet minstens 30 operaties doen.

Norm

Voor dat getalscriterium bestaat in Nederland nog geen formele basis. De beroepsgroep, patiëntenorganisaties en de verzekeraars zijn wel in gesprek over zo'n norm. Voor slokdarmkanker bestaat die wel al. Daarvan moeten ziekenhuizen er per jaar minimaal tien doen.

Die door het veld opgestelde norm is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg overgenomen. Voor borstkankerzorg is het nog niet zo ver. CZ doorkruist feitelijk de gesprekken die gaande zijn over het stellen van zo'n norm.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg reageerde op de voornemens van CZ met de vaststelling dat alle borstkankerzorg in Nederland "voldoet aan de normen van verantwoorde zorg".

Verder juicht de IGZ het initiatief van de zorgverzekeraar toe om bij het inkopen van zorg op kwaliteit te letten. Maar de gehanteerde criteria kunnen voor verwarring en onrust bij patiënten zorgen, zegt de Inspectie.

"Immers, meer behandelingen per jaar verrichten kan de kwaliteit zeker verbeteren. Andersom kan echter niet gesteld worden dat, uiteraard boven een minimumvolume, ziekenhuizen met minder behandelingen dan andere ziekenhuizen matige of onvoldoende zorg zouden leveren."

Onafhankelijk

Ook de begeleiding door een borstkankerverpleegkundige, het al dan niet bestaan van een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling, en de bejegening en informatievoorziening van patiënten worden gebruikt voor het meten van de prestaties van ziekenhuizen.

De indicatoren worden door onafhankelijke instanties opgesteld en gemonitord. Patiëntervaringen worden gemeten met behulp van de Consumer Quality-index (CQ-index). Die komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is door de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam geschikt gemaakt voor gebruik in Nederland.

Het Nivel, het wetenschappelijk instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg, heeft zo'n CQ-index voor de borstkankerzorg ontwikkeld. De methodiek van de CQ-index is wetenschappelijk gevalideerd. De inhoud van de vragenlijst is samengesteld in samenwerking met patiëntenorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl