NOS NieuwsAangepast

Opstelten publiceert eindverslag

Informateur Opstelten adviseert de koningin VVD-leider Rutte tot formateur te benoemen. Hij heeft donderdag zijn eindverslag uitgebracht. Volgens Opstelten kan een stabiel kabinet worden gevormd van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

Actualiteit

In het eindverslag schrijft Opstelten dat CDA-fractievoorzitter Verhagen vandaag "gelet op de actualiteit" nog eens heeft bevestigd dat zijn fractie unaniem instemt met het regeer- en het gedoogakkoord en dat de fractie steun zal geven aan uitvoering van de afgesproken maatregelen.

VVD en CDA krijgen in het nieuwe kabinet elk zes ministers en vier staatssecretarissen. Volgens Opstelten is die verdeling goed voor de stabiliteit.

Uitgesteld

De informateur gaat in zijn eindverslag ook in op de positie van de Eerste Kamer. Daar hebben de drie partijen geen meerderheid. Opstelten benadrukt dat het politieke primaat ligt bij de Tweede Kamer en dat de Eerste Kamer de toetsing van de kwaliteit van wetten als eerste taak ziet.

Donderdagmiddag heeft Opstelten nog met de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV gesproken. Het gesprek met de onderhandelaars werd gisteravond uitgesteld, vermoedelijk naar aanleiding van uitspraken van de kritische CDA-Kamerleden Koppejan en Ferrier.

Woensdag ontstond ophef over de opmerkingen van Ferrier en Koppejan, die Wilders willen "ontmaskeren". De twee moesten vervolgens op het matje komen bij CDA-fractievoorzitter Verhagen.

Toezegging

Donderdagmorgen is er telefonisch overleg geweest met Verhagen, Rutte, het Kamerlid Bijleveld en Koppejan en Ferrier. Wilders heeft de toezegging gekregen dat de Kamerleden de maatregelen uit het gedoogakkoord wel zullen steunen.

PVV-leider Wilders neemt genoegen met deze toezegging, die hij zegt wel nodig te hebben. Hij is "nou niet bepaald verheugd" met wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd.

Koppejan twitterde donderdagochtend dat hij en Ferrier een goed gesprek hebben gehad met de fractieleiding en dat hij niets van zijn woorden heeft teruggenomen.

Wennen

"We hebben ons de afgelopen dagen kritisch uitgelaten in de media. Laat men daar maar aan wennen, ook de heer Wilders. Het zal de komende jaren wel meer gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl