NOS NieuwsAangepast

Gebruik taser Australië onder vuur

Door correspondent Robert Portier, Sydney

De politie in New South Wales wil binnen afzienbare tijd alleen nog gebruik maken van tasers die van video-apparatuur zijn voorzien. Daarmee kan worden beoordeeld of het stroomstootwapen op de juiste manier wordt ingezet. Deze week overleed een man na inzet van de taser. Daarnaast werd bekend dat agenten een arrestant 13 maal onder stroom hadden gezet om hem te dwingen een visitatie te ondergaan.

De politie van Sefton, vlakbij Sydney, ontving maandagnacht een melding over een verkrachting. Toen de agenten het pand benaderden, rende een man op ze af, zwaaiend met een mes. De agenten twijfelden niet, trokken hun taser en schoten de man in zijn benen. Even later overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen.

Camera

Ondanks grote mediadruk over buitensporig politiegeweld houdt de politie de rug recht. Volgens hen is er geen sprake van excessief geweld: de agenten volgden de juiste procedures voor het gebruik van de taser. Dat blijkt zonneklaar uit de videobeelden die automatisch werden opgenomen.

Sommige modellen van het stroomstootwapen hebben een camera. Die start met opnemen als de taser wordt geactiveerd. Door alle ophef rondom de overleden verdachte gaat de politie in New South Wales alle stun guns vervangen door exemplaren met zo'n camera.

Het gebruik van tasers is de afgelopen jaren fors toegenomen. In New South Wales werd het stroomstootwapen het afgelopen jaar 440 maal ingezet. Dit jaar is dat opgelopen tot meer dan 900 maal. Volgens de politie is de dreiging die van de taser uitgaat voldoende om zes van de tien verdachten tot kalmte te manen en hoeft het wapen dus niet te worden afgevuurd. Het aantal aanvallen op agenten in deze staat is met een kwart afgenomen sinds ze met een taser werden uitgerust.

Aboriginals

Het gebruik van de taser is omstreden. Aboriginal groepen klagen dat het wapen te gemakkelijk tegen hen wordt gebruikt. Deze week dook een video op waarop is te zien hoe agenten in Perth een man 13 stroomstoten geven om hem te dwingen een visitatie te ondergaan. Het incident gebeurde in 2008. De agenten kwamen er destijds vanaf met een boete.

Volgens belangengroep Deaths in custody watch is racisme de reden dat Aboriginals meer met politiegeweld te maken hebben. Volgens Marc Newhouse "vinden veel agenten in West-Australië het geen probleem om meer geweld te gebruiken tegen Aboriginals. Ze komen er mee weg doordat racisme ook in het juridisch systeem is verankerd."

Gemakkelijke vervanger

Hoewel de taser eigenlijk een vervanger is voor het vuurwapen, wordt het tegenwoordig ook ingezet in plaats van pepper spray of de wapenstok. Volgens de baas van de Australische politie federatie "is de kans groter om gewond te raken wanneer een wapenstok of een vuurwapen wordt gebruikt dan bij de inzet van een taser." Daardoor grijpen de agenten steeds gemakkelijker naar het stroomstootwapen.

Volgens de Australische leverancier van de tasers zouden de agenten meer training moeten krijgen in conflictbeheersing. Door ze beter te leren hoe ze agressie kunnen beteugelen, zouden ze het gebruik van de taser beperken. Die mening deelt Kevin Sprat, de man die 13 maal werd getaserd. "Je mag agenten geen wapen in handen geven als ze het vervolgens als een waterpistool gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl