NOS NieuwsAangepast

Ina Post: opnieuw justitiële dwaling

Met de vrijspraak van bejaardenverzorgster Ina Post is opnieuw een justitiële dwaling aan het licht gekomen. De vierde in de afgelopen tien jaar en de tweede in 2010.

Bij een justitiële of rechterlijke dwaling wordt iemand op wie geen schuld rust langdurig vervolgd. Begin dit jaar kwam zo'n dwaling nog aan het licht bij de vrijspraak van verpleegkundige Lucia de Berk. Ze was in 2003 tot levenslang veroordeeld omdat ze ernstig zieke kinderen en bejaarden zou hebben gedood door ze overdoses medicijnen te geven.

Rechtstreekse bewijzen, zoals dna-sporen of vingerafdrukken, zijn nooit gevonden. Ze werd schuldig bevonden omdat ze opvallend vaak dienst had tijdens het overlijden van een patiënt.

In 2008 kwam De Berk na ruim zes jaar gevangenschap vrij, nadat deskundigen het bewijs tegen haar onderuit hadden gehaald. De zaak werd in datzelfde jaar heropend en in maart 2010 volgde vrijspraak.

Puttense moordzaak

In 2009 werd vijftien jaar na de moord op stewardess Christel Ambrosius in het huis van haar oma in Putten uiteindelijk de werkelijke dader veroordeeld.

In de Puttense moordzaak, die bekendstaat als een van de grootste rechterlijke dwalingen in de geschiedenis, waren aanvankelijk twee andere mannen veroordeeld, Wilco Viets en Herman Du Bois. Hoewel hun dna niet overeenkwam met de spermadruppel die op het been van het slachtoffer werd gevonden, werden ze toch veroordeeld.

Volgens justitie was het sperma afkomstig van een veel eerder seksueel contact van Ambrosius met een vriendje. Zijn sperma zou in haar lichaam zijn gebleven en tijdens de verkrachting door Viets en Du Bois naar buiten zijn gesleept en als een druppel op haar been zijn achtergebleven.

Viets en Du Bois hebben zeven jaar vastgezeten. Later zijn ze, na een herziening van de zaak, vrijgesproken. Het duo heeft een schadevergoeding gekregen.

De werkelijke dader Ronald P. werd vorig jaar mei in Delft aangehouden. Na mishandeling van zijn vriendin moest hij dna-materiaal afstaan en dat bleek overeen te komen met het sperma dat was aangetroffen op het lichaam van Ambrosius.

Schiedammer Parkmoord

In een park in Schiedam werden in 2000 twee kinderen seksueel misbruikt en één van hen werd gedood. Na enkele maanden arresteerde de politie de Vlaardinger Cees Borsboom, hoewel hij niet met het signalement overeenkwam. Wel was hij pedofiel en was hij kort na de moord op de plek waar het gebeurd was geweest.

Borsboom heeft ruim vier jaar vastgezeten tot een andere man, Wik H., de moord bekende. H. werd in 2005 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

De zaak zorgde voor veel ophef omdat uit onderzoek bleek dat politie en justitie fout op fout hadden gestapeld en dat er informatie was achtergehouden. Het OM besloot daarop de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) op te richten die vanaf dat moment moest gaan onderzoeken of afgesloten strafzaken moeten worden heropend.

De zaak-Post was de tweede zaak die de commissie in behandeling nam. In totaal heeft de toelatingscommissie twintig klachten binnen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl