NOS NieuwsAangepast

Weinig zicht op financiën profclubs

Door Hugo van der Parre en NOS Net-redacteur Bas de Vries

Gemeenten met een betaald voetbalclub hebben nauwelijks zicht op de financiële situatie van die clubs, ook niet als ze daar financieel bij betrokken zijn. Uit een enquête van de NOS onder de sportwethouders in de 33 betaald voetbalsteden blijkt dat de helft zijn club op een of andere manier steunt. Toch zeggen maar zes gemeenten dat ze toezicht houden op de besteding van het geld. De uitkomsten van de enquête zijn anoniem.

Van de 28 wethouders die onze enquête invulden (Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Tilburg en Volendam deden niet mee) zeggen er zestien dat ze hun club het afgelopen seizoen ondersteunden. Dat gebeurde op uiteenlopende manieren, variërend van een lening en bankgaranties tot deelname in het stadion, de aanleg van een kunstgrasveld of shirtsponsoring.

Lees ook: 'We mogen de billen gaan samenknijpen'En De voetbal-enquête: antwoorden op tien vragen

Slechts zes van de wethouders houden toezicht op het geld, bijvoorbeeld via regelmatige rapportages, een zetel in de raad van commissarissen of een prioriteitsaandeel, waardoor ze medezeggenschap hebben.

De meerderheid van de gemeenten heeft dus geen inzicht, laat staan dat ze iets te zeggen hebben.

De gemeenten met een 'BVO' (Betaald Voetbal Organisatie) komen vandaag bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te kijken op welke punten ze één lijn kunnen trekken.

Dubieuze investeerders

Opmerkelijk feit in het onderzoek is verder dat drie wethouders bang zijn voor dubieuze investeerders in de club. Op de vraag of er over drie jaar nog betaald voetbal in de gemeente is, zeggen drie anderen dat ze daar allerminst zeker van zijn. Twee houden het op een voorzichtig 'ja'. De overigen gaan er wel volmondig van uit dat de betaald voetbalclub blijft.

Gemiddeld geven de wethouders een 7,7 om aan te geven hoe belangrijk ze betaald voetbal vinden. Toch hebben veruit de meesten nooit onderzocht wat de economische waarde is.

Eindhoven (PSV, FC Eindhoven) wel. Daar is het voetbal goed voor 116 miljoen euro per jaar. Nijmegen schat het op 27 miljoen, Emmen houdt het op 5 miljoen. Heerenveen spreekt van 2000 banen door de gezamenlijke sport in de gemeente.

Geen bezuinigingen

Eén geruststelling voor de clubs: geen enkele wethouder is van plan om de noodzakelijke bezuinigingen op de gemeentebegroting vanwege de crisis door te belasten aan de clubs.

Behalve met wethouders spraken wij via NOS Net ook met meer dan vijftig raadsleden over hun profclubs. Een selectie van hun reacties vindt u hier. We spraken over ondermeer Roosendaal, waar RBC zo in de problemen zit, dat de gemeente al het hele jaar betalingsachterstanden voor haar rekening neemt. En over de zorgen over de financiële gevolgen van een eventueel WK voetbal in 2018, óók in de steden met een gezonde club.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl