NOS NieuwsAangepast

Vrachtwagen mag stopteken negeren

Vrachtwagenchauffeurs mogen binnenkort bij wijze van proef stoptekens van de politie negeren. Ze moeten dan wel direct bij 1-1-2 navragen of de agenten die hen willen aanhouden echte agenten zijn. Als dat zo is, moeten de chauffeurs hun wagen alsnog aan de kant zetten.

De politie en transportsector willen zo voorkomen dat de chauffeurs slachtoffer worden van een overvaltruc. Bij die truc houden als agenten verklede overvallers vrachtwagens aan en gaan er dan met de wagen en de lading vandoor.

Als niet geverifieerd kan worden dat het om echte agenten gaat, dan mag de chauffeur gewoon doorrijden.

Verontrustend

Peter Sierat, directeur van Transport en Logistiek Nederland, zegt dat er sinds begin dit jaar vijf van zulke overvallen zijn geweest. "Dat heeft ons ertoe gebracht samen met de KLPD in gesprek te gaan en er iets op te verzinnen."

"Het gaat om een pilot van een jaar dat op 1 november begint", zegt Sierat. "De praktijk moet uitwijzen hoe het verder werkt, maar het is verontrustend dat er zoveel overvallen zijn geweest. Ik denk dat je beter kunt voorkomen dan genezen, vandaar dat we met deze pilot gaan beginnen."

Voorheen gebeurde dit alleen in het buitenland. In Duitsland en Frankrijk speelt het probleem al langer. Dergelijke bescherming van vrachtwagenchauffeurs is tot nog toe alleen in Engeland wettelijk geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl