NOS NieuwsAangepast

Burgeroorlog om nieuw station Stuttgart

Door Gabriëlla Hendriks, bureau Berlijn

"Schandalig hoe de politie hier op moeders met kinderen inslaat!" Een keurige vrouw op leeftijd lucht haar hart, nadat ze zag hoe agenten donderdag de weg vrij maakten voor het kappen van 25 bomen in het slotpark van Stuttgart. Demonstranten die de kap wilden verhinderen, werden verdreven met waterwerpers en traangas.

De bomen moeten plaats maken voor 'Stuttgart 21', een miljardenproject waarbij het bestaande station wordt gesloopt en een nieuw ondergronds station wordt gebouwd. De weerstand van de bevolking tegen het project is groot. Bijna dagelijks zijn er demonstraties, waaraan niet alleen beroepsdemonstranten, maar vooral ook keurige burgers deelnemen.

'Ik schrok me dood'

De Nederlandse Caroline Muntjewerf is een van hen. Al acht jaar woont zij in Stuttgart. "Wij zijn heel lang voor de gek gehouden. We wisten wel dat er een nieuw station kwam, waarbij ik dacht: leuk. Totdat ik vorig jaar in een folder zag hoeveel miljarden het nieuwe station daadwerkelijk kost en wat ervoor moet verdwijnen."

"Ik schrok me dood", zegt Muntjewerf. "Het hele slotpark gaat eraan. Driehonderd bomen, vaak honderden jaar oud, moeten ervoor tegen de vlakte."

Boomhutten

In de te kappen bomen zijn hutten gebouwd, die dag en nacht worden bewoond door leden van de 'Parkschützer', de parkbeschermers. Deze vereniging is drie jaar geleden opgericht om het historische park tegen Stuttgart 21 te beschermen en telt inmiddels 28.000 leden.

"Het slotpark in Stuttgart is wat het Central Park is in New York, een groene long in een massa van beton", vertelt Matthias von Hermann van de 'Parkschützer'. Het behoud van het park is niet de enige reden dat hij tegen Stuttgart 21 is.

Bronnen

"De kosten zijn niet goed ingeschat", zegt hij. "Stuttgart ligt in een smal dal, voor het nieuwe station moeten tunnels worden gegraven, dwars door waardevolle mineraalwaterbronnen. De kosten lopen daardoor gigantisch uit de hand. Bovendien krijgt het nieuwe station maar acht sporen, terwijl het huidige er zestien heeft. Daardoor kunnen er minder treinen rijden."

Donderdag kwam de strijd in het slotpark tot een climax. Juist op het moment dat er een scholierendemonstratie aan de gang was, kwam de politie om de boel te ontzetten. Het resultaat driehonderdzestig gewonden. Een demonstrant moest een oog missen nadat hij geraakt was door een waterkanon.

Von Hermann vermoedt dat de politie bewust geweld geprovoceerd heeft om een wig tussen de demonstranten te drijven. "Heribert Rech, de verantwoordelijke minister, zei in de eerste interviews dat de demonstraten stenen gooiden. Later heeft hij dat teruggenomen. Hij deed die ferme uitspraken om ons in diskrediet brengen", denkt hij. "De minister hoopte zo dat het burgerlijke deel van de demonstranten zich van ons af zou wenden."

Buttons

Het tegenovergestelde is gebeurd: steeds meer mensen scharen zich achter de protestbeweging. Ze zijn te herkennen aan de buttons die ze op hun borst hebben gespeld met teksten als 'oben bleiben', boven blijven, en 'Stuttgart 21 nein'. In Stuttgart struikel je erover.

De voorstanders van het ondergrondse station Stuttgart 21 hebben een eigen button met de tekst 'de goede argumenten wegen zwaarder'. Maar in de buurt van het station is het zoeken naar een naald in een hooiberg om iemand met zo'n button te vinden.

Bewaking

Vandaag werd bekend dat de baas van Deutsche Bahn, de opdrachtgever van het megaproject, permanent wordt bewaakt. Rüdiger Grube had naar aanleiding van Stuttgart 21 meer dan twintig doodsbedreigingen ontvangen.

De kans dat het snel weer rustig wordt in Stuttgart, lijkt verder weg dan ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl