NOS NieuwsAangepast

Wilders vervolgd voor discriminatie en haatzaaien

Vanochtend is om 9.00 uur de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Geert Wilders begonnen. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Wilders ervan dat hij met uitspraken in diverse media en met zijn anti-Koranfilm 'Fitna' moslims heeft beledigd en gediscrimineerd. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij haat heeft gezaaid. Op elk van de delicten staat een maximumstraf van een jaar cel of een geldboete.

In januari en februari waren er al zittingsdagen van de rechtzaak, maar daarbij werden onderwerpen niet inhoudelijk behandeld. Nu zal het OM moeten laten zien dat Wilders moslims heeft beledigd en dat hij schuldig is aan haatzaaien.

De eerste zittingsdag van het proces tegen Geert Wilders wordt live uitgezonden door de NOS. De reportage is te volgen via Nederland 1 en het themakanaal Journaal24.

Nederland Bekent Kleur heeft zich samen met Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse migrantenorganisaties gevoegd in de zaak als benadeelde partij. Wilders deed volgens hen de afgelopen jaren meer dan honderd discriminerende en haatzaaiende uitspraken over allochtonen en moslims in het bijzonder.

'Mein Kampf'

De uitspraken over de islam waarvoor Wilders wordt vervolgd deed hij in kranten en op internet. Zo vergeleek hij de Koran met Hitlers 'Mein Kampf' en deed hij uitspraken als: "Ik heb genoeg van de Koran in Nederland: verbied dat fascistische boek". Ook zei hij: "We moeten de tsunami van de islamisering stoppen. Die raakt ons in ons hart, in onze identiteit, in onze cultuur."

Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam de politicus niet vervolgen, omdat hij de gewraakte uitspraken in kranten en op internet in het kader van het maatschappelijk debat had gedaan. Justitie noemde de uitspraken van Wilders slechts 'kritiek op de islam'. Van belediging aan het adres van moslims als bevolkingsgroep was volgens Justitie geen sprake.

Maar advocaten en de anti-racisme club Nederland Bekent Kleur, die aangifte hadden gedaan tegen Wilders, waren het er niet mee eens. Zij gingen in beroep tegen dit besluit bij het hof in Amsterdam. Het gerechtshof vond dat Wilders zich wel degelijk schuldig gemaakt heeft aan het beledigen van een groep mensen. De uitspraken waren volgens het hof onnodig kwetsend voor de aanhangers van de islam. Ook werden de uitspraken volgens het hof steeds feller. Het hof wilde daarom dat een rechter onderzoekt of de uitspraken van Wilders binnen de wet vallen.

Buitenlandse media

Wilders zei gisteren op te zien tegen het proces. "Vreselijke dag morgen: begin inhoudelijke zitting politiek proces", twitterde hij. "Met mij staat vrijh. v. meningsuiting van minstens 1.5 mln mensen terecht."

Er waren vandaag veel buitenlandse media bij de rechtzaal in Amsterdam. Zo hebben AP, Fox News, RAI Italie, VRT België, Deutschlandfunk, Global Radio News en Swedish Radio zich al gemeld.

De rechtszaak zal enkele weken duren. Na vandaag moet Wilders op 6, 8, 12, 15 en 19 oktober voor de rechter verschijnen. Op 4 november doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl