NOS WielrennenAangepast

Terpstra dichtbij op eerste WK

Hij draaide als eerste de laatste bocht in tijdens het WK in Geelong. "Dat was wel kicken", aldus Niki Terpstra.

De Nederlander werd bijgehaald op 200 meter van de finish, waarna Thor Hushovd naar de titel sprintte. Terpstra kwam uiteindelijk als negentiende over de meet.

"Die actie was wel tegen beter weten in, maar als ik me terug had laten vallen, had ik ook geen kans gehad. Het was pas mijn eerste WK, dus ik genoot sowieso."

Moerenhout

Terpstra was niet de beste Nederlander. Die eer was voorbehouden aan de 36-jarige Koos Moerenhout, die in zijn laatste grote wedstrijd naar de dertiende plaats spurtte.

"In een bikkelharde wedstrijd op een zwaar parkoers waren we heel erg sterk. Misschiel wel verrassend sterk. Ik had erg goede benen. Ik denk dat ik bij de besten in koers hoorde."

Van Vliet

"Ik heb de jongens zaterdag in 20 minuten uitgelegd wat ik van ze verwachtte, vandaag in de koers heb ik bijna niemand gesproken", aldus bondscoach Leo van Vliet. "Ze hebben het perfect uitgevoerd. Niki is een aparte renner, die een aparte behandeling vraagt."

"Ik noemde Kroon en Moerenhout als de mannen die de beslissingen zouden nemen in de koers", vervolgde Van Vliet. "Op basis van hun ervaring. Niki keek toen al een beetje van: en ik dan? Maar in feite hadden we zeven gelijkwaardige renners die allemaal een beetje kopman waren. Of knecht, net hoe de koers zou verlopen."

Hushovd, Gilbert

Thor Hushovd was even sprakeloos na zijn zege. Daarna stelde hij dat het winnen van het WK een droom was. "Dit is groter dan het winnen van de groene trui. Dit is de grootste prijs die ik kan winnen."

De Noor hoorde vooraf niet bij de favorieten. Philippe Gilbert was de gedoodverfde wereldkampioen. De Belg kon zichzelf en zijn ploeg achteraf niets verwijten. "We hebben er alles aan gedaan. Ik het het geprobeerd op het einde en op de voorlaatste helling, maar ik kwam net te kort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl