NOS WielrennenAangepast

Goud Bronzini, Vos opnieuw tweede

Giorgia Bronzini heeft in Melbourne de wereldtitel op de weg veroverd.

De Italiaanse wist net voor de finishlijn Marianne Vos te passeren, die voor de vierde keer op rij als tweede eindigde. Emma Johansson uit Zweden pakte brons.

In de 127,4 kilometer lange wedstrijd, verdeeld over acht rondjes, werd het pas spannend in de laatste omloop.

De Duitse Judith Arndt en de Britse Nicole Cooke reden weg op vijf kilometer van de meet, leken het ook te gaan halen, maar in de finishstraat, een stuk vals plat, haalde de eerste groep achtervolgers, met Vos voorop, hen in.

Vos ging erop en erover, maar zag tot haar grote schrik en ergernis Bronzini nog langs haar heen stuiven.

Alles klopte tot laatste ronde

Tot de laatste ronde liep alles nog van een leien dakje voor de Nederlandse ploeg. Dankzij noeste arbeid van Chantal Blaak werd de na twee ronden ontsnapte Amerikaanse Curi Mattis weer ingelopen (na honderd kilometer) en Loes Gunnewijk haalde in de voorlaatste ronde de weggesprongen Italiaanse Noemi Cantele weer terug.

Bij de bel voor de laatste ronde waren er voorin van de 123 gestarte rensters nog 41 over, met daarbij Vos, Gunnewijk, Blaak, maar ook Annemiek van Vleuten en Noortje Tabak. Vos moest het daarna zelf zien te rooien en deed dat met verve.

Vos gokte erop dat de anderen Arndt en Cooke zouden achterhalen, dat gebeurde ook, maar het gedroomde goud bleef uit.

Gemiste kans voor Marianne Vos

Het is de derde keer dat Vos het goud aan een Italiaanse moet laten. In 2007 was Marta Bastianelli haar te vlug af, vorig jaar Tatiana Guderzo en nu dus Bronzini. In 2008 troefde Cooke haar af.

Na afloop van de race sprak ze van een gemiste kans. "Je gaat denken: waar heb ik het laten liggen? Ik weet het niet. Ga ik de sprint niet aan, dan blijven Cooke en Arndt op kop. Maar 300 meter sprinten, dat kan eigenlijk ook niet."

"Ik voelde Giorgia komen. De tweede plek van Varese in 2008 achter Cooke blijft de vervelendste, maar deze komt in de buurt. Ik zal me nog wel eens afvragen wat ik anders had moeten doen", aldus de wereldkampioene van 2006.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl