Wilders krijgt steun in strafproces

Door redacteur Merlijn Stoffels

De islam is een totalitair regime en een gevaar voor de Nederlandse samenleving. Dat zijn citaten uit verklaringen van vier islamdeskundigen uit de Verenigde Staten en Israël, die de NOS heeft ingezien. Uitspraken die Geert Wilders moeten helpen in zijn strafproces.

De advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, heeft deze verklaringen deze week ingebracht in het proces tegen Geert Wilders. Daarmee zijn er in totaal zeven deskundigen uit binnen- en buitenland die het voor Wilders opnemen. De PVV-voorman wordt verdacht van haatzaaien en het beledigen van moslims.

Steun

Wilders wordt vervolgd voor uitspraken als: "De koran is het Mein Kampf van een religie die beoogt anderen te elimineren", en "een gematigde islam bestaat niet". De vier, volgens Moszkowicz gerenommeerde deskundigen zouden het gelijk van Wilders moeten bewijzen. Onder meer de volgende citaten moeten daaraan bijdragen:

Robert Bruce Spencer, Amerikaanse publicist van islam-gerelateerde boeken:

"Het uiteindelijke doel van de islam is het uitroeien van de westerse beschaving."

Raphael Israeli, hoogleraar geschiedenis in Jeruzalem:

"De islamisering van Europa is een groot gevaar voor de Europese samen."

"Ik ben het helemaal eens met het huidige en toekomstige gevaar van de islam in Nederland."

Andrew Bostom, islamcriticus:

"De karakterisering van de islam als totalitair regime is juist."

Bill Warner, directeur van het Centrum voor de studie van de politieke islam in Florida:

"De enige manier om te voorkomen slaaf te worden van Allah, is het beschermen van de Nederlandse vrijheid."

'Waarheid'

Volgens Moszkowicz zijn deze verklaringen een steun in de rug voor Geert Wilders, die volgens zijn advocaat met zijn uitspraken alleen maar 'de waarheid' verkondigt. De waarheid is dat de islam een gevaarlijke ideologie is en de waarheid kan in de woorden van Wilders nooit strafbaar zijn.

Mag een politicus onder het mom van de waarheid alles zeggen? Of doet het er helemaal niet toe of het waar is of niet? En gaat het alleen maar om de vraag of Wilders met zijn uitspraken de wet heeft overtreden? Daar gaat de rechter straks een beslissing over nemen.

'Lastige zaak'

Tot nu toe waren de meningen hierover uiterst verdeeld. Het openbaar ministerie zag aanvankelijk af van de vervolging van Wilders, maar het gerechtshof dacht hier anders over en noemde de gewraakte uitspraken van Wilders strafbaar en beledigend voor moslims. De rechtszaak kwam er dus toch. Het is nu aan de rechters om te bepalen wie er gelijk heeft.

Volgens Buruma is het een "lastige zaak voor de rechter". In Nederland zijn er volgens Buruma nauwelijks vergelijkbare zaken geweest. In het buitenland wel. De Franse extreem-rechtse politicus Jean-Marie le Pen en Wilders' Belgische collega Daniel Féret zijn veroordeeld voor hun uitspraken.

De uitspraken van deze politici gingen volgens Buruma veel minder ver dan die van Wilders. Dat zegt verder niets over de uitspraak van de Nederlandse rechter, die moet oordelen of Wilders' uitspraken in strijd zijn met de Nederlandse strafwet. Volgens Buruma is het voor beide partijen nog geen gelopen race.

Groot contrast

Volgende week gaat het proces van Wilders van start. Het contrast is groot. Enerzijds presenteert de PVV-leider trots zijn plannen voor een nieuw kabinet, aan de andere kant is hij het middelpunt in een strafproces, met veel aandacht van internationale media.

Op 4 november doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl