NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis wil schadevergoeding CZ

Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen wil een schadevergoeding van CZ. Deze week zei de zorgverzekeraar dat ze geen zaken meer wilde doen met zes ziekenhuizen, omdat de behandeling voor borstkanker daar onder de maat zou zijn.

CZ wilde een zwarte lijst publiceren, maar dat werd door de rechter verboden. De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen, die 42 van de 86 ziekenhuizen vertegenwoordigt, spande een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar om de publicatie te voorkomen.

De namen van de ziekenhuizen, waaronder die in Hoogeveen, lagen inmiddels toch op straat. Er onstond veel angst en onrust onder patiënten en Bethesda eist nu een vergoeding voor reputatieschade.

Misverstanden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat de ziekenhuizen aan de normen voor borstkankerbehandeling voldoen. Ze zijn positief over het initiatief van CZ om bij het inkopen van zorg rekening te houden met de kwaliteit, maar de gestelde criteria mogen niet leiden tot misverstanden en onnodige onrust, meent de inspectie.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt dat CZ onzorgvuldig te werk gaat en zonder goede onderbouwing ziekenhuizen uitsluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl