NOS NieuwsAangepast

Nederlands succes bij surrogaat-Nobelprijzen

Wetenschappers Simon Rietveld en Ilja van Beest hebben vannacht de Ig-Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen. De prijs beloont onderzoek 'dat je eerst doet lachen en daarna aan het denken zet'.

De twee psychologen kregen de prijs voor hun onderzoek waarin ze aantoonden dat achtbaanritten kunnen helpen tegen de symptomen van astma.

Ilja van Beest vertelt dat de opwinding van een kermisattractie de benauwdheid kan onderdrukken. "We hebben mensen op de kermis op de Dam rondjes laten rijden in een achtbaan. Daarbij zagen we dat mensen negatief gestresst zijn voor ze de achtbaan ingaan. Ze overschatten daarbij hun benauwdheid."

In feite denken de proefpersonen dat ze last van hun longen hebben, terwijl er in feite niets mis met ze is.

"Wanneer ze de achtbaan uitkomen, zijn ze heel erg blij, juist positief gestresst. Terwijl dan 39 procent van de mensen meer dan tien procent longreductie heeft", vervolgt Van Beest.

Afgaan op gevoel

Volgens Van Beest denken artsen en patiënten nog wel eens verschillend over de ziekte astma. "Voor een arts is astma een vernauwing van de luchtwegen, maar een patiënt zal alleen afgaan op zijn benauwdheid. Die kan alleen afgaan op hoe hij zich voelt."

De onderzoekers denken dat sommige mensen medicijnen innemen, terwijl het misschien niet nodig is.

De Ig-Nobelprijzen werden dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. Zes keer eerder wonnen Nederlanders. De laatste keer was in 2007, toen Annelies van Bronswijk van de TU Eindhoven de prijs kreeg voor haar onderzoek naar kleine dieren in ons bed.

Andere Ig-Nobelprijzen gingen dit jaar naar:

Onderzoek naar het verzamelen van snot van walvissen door een helikopter. (Techniek)Methode waarbij een slijmzwam het treinverkeer in Japan optimaliseert. (Transport)Studie naar het dragen van sokken over de schoenen heen waardoor mensen minder snel vallen op een gladde vloer. (Wetenschap)Experiment naar de microbes die leven in een baard. (Volksgezondheid)Studie die wetenschappelijk aantoont dat organisaties beter functioneren wanneer willekeurig mensen promotie krijgen. (Management)Wetenschappelijk onderzoek naar fellatio bij vleermuizen. (Biologie)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl