NOS NieuwsAangepast

Maatschappelijke reacties op regeerakkoord

Direct na de presentatie van de conceptakkoorden stroomden de reacties uit het maatschappelijk middenveld binnen. Het regeerakkoord van de VVD, CDA en PVV valt niet overal in goede aarde.

FNV en CNV

"VVD'er Rutte heeft zijn rijkeluiskabinet: de villabewoner uit Aerdenhout ontspringt de dans, de wijkagent uit de Leidsche Rijn mag de rekening betalen", stelt werknemersorganisatie FNV. Volgens de vakcentrale draaien de lage en middeninkomens op voor de tekorten van de overheid, terwijl de hoge inkomens ontzien worden.

Met een aantal punten in het regeerakkoord is het CNV tevreden, zoals het handhaven van de duur van de WW en het pensioenakkoord. De christelijke vakcentrale vreest dat de grote groep die niet kan werken, of de kans niet krijgt te werken, zoals jonggehandicapten, worden uitgesloten. Ambtenaren die hun baan kwijtraken, moeten volgens het CNV aan ander werk worden geholpen.

Marokkaanse en Turkse reactie

Organisaties van minderheden hebben geschrokken gereageerd op de plannen. Een hoofddoekverbod bij politie en justitie staat volgens het Contactorgaan Moslims Overheid haaks op de vrijheid van godsdienst.

De Turkse Arbeidersvereniging Nederland zegt dat de situatie voor minderheden enorm achteruitgaat. "Ik heb echt angst dat groepen tegen elkaar worden uitgespeeld. De spanningen zullen toenemen in onze samenleving. Dit zijn we niet gewend. In ons land was plek voor iedereen. Dat is nu voorbij."

Nederland Bekent Kleur zegt dat VVD en CDA Wilders helpen bij het uitvoeren van zijn 'anti-moslimcampagne'. Volgens het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland luidt het kabinetsmotto 'Uitsluiting en Verdeeldheid'.

"De boodschap van het nieuwe kabinet is dat we te veel Marokkanen in Nederland hebben en dat er geen nieuwe meer bij mogen", zegt Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland. "Het motto van dit nieuwe kabinet moet volgens mij zijn: Uitsluiting en verdeeldheid."

Politie

Politiebond NPB mist "elke financiële onderbouwing voor het aangekondigde politiebeleid, namelijk een uitbreiding van het budget." De bond vermoedt dat die uitbreiding er niet is en dat de politie het geld zelf moet vinden door efficiëntie.

"We werken nu met een chronische onderbezetting. Er liggen nog 150.000 zaken op de plank. Als er 3000 agenten bij komen los je misschien net de huidige onderbezetting op. Maar de nieuwe regering vraagt ook veel meer van de politie. Daarvoor is weer veel meer geld en capaciteit nodig. Die grote zak met geld heb ik nog niet gezien."

Politievakbond ACP is blij dat dat er een nationale politie komt, "Verder zijn we content dat de korpsbeheerders verdwijnen, dat er extra capaciteit bij komt en dat de bureaucratie wordt teruggedrongen. Daarmee is het kabinet aan belangrijke wensen van ons tegemoetgekomen."

Ondernemers blij

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland steunen het nieuwe kabinet. De ondernemersorganisaties geloven dat de nieuwe regering de overheidsfinanciën en economie gezond gaat maken en versterken. "Dat is de beste weg naar een goede toekomst van Nederland."

Ook noemen de organisaties de leeftijdsverhoging tot 66 jaar van de PVV een stap in de goede richting.

Wel betreurt LTO het opgaan van het ministerie van LNV in een ministerie voor Economie, Landbouw en Innovatie.

Onderwijs

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) "slaat het regeerakkoord de ambities van universitaire studenten de grond in." De LSVb zegt dat de beperking van de studiebeurs tot de bachelorfase het studenten "financieel onmogelijk maakt een master te volgen."

Protest

Milieuorganisaties hebben felle kritiek op het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.

"Qua milieubeleid is het kabinet-Rutte door en door vies", zegt Greenpeace. "Rutte, Verhagen en Wilders zetten de deur nog verder open voor vervuilende kolen- en kerncentrales en verlagen milieudoelstellingen". Actievoerders van Greenpeace zijn donderdagmiddag rond vier uur begonnen met het beklimmen van de Ridderzaal om een spandoek op te hangen. De tekst op het doek is 'Kabinet-Rutte: #viezerkanniet'.

Milieudefensie vindt dat Rutte I teruggrijpt naar de oude economie "waaruit de financiële crisis en de klimaatcrisis zijn voortgekomen".

Filmwereld protesteert

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd flink te snijden in cultuursubidies. Tijdens het CDA-congres zaterdag in Arnhem willen filmmakers daarom protesteren. Een korte film moet de CDA-leden ertoe zetten tegen het gedoogakkoord met de PVV te stemmen. In het filmpje zegt PVV-leider Wilders dat het CDA staat voor 'Christenen Dienen Allah'.

De voorzitter van Federatie Cultuur noemt het regeerakkoord "echt een ramp". "Het mes wordt aan alle kanten gezet. Er zijn niet alleen bezuinigingen, maar ook de btw voor podiumkunsten wordt met 13 procent verhoogd. We zullen ons heftig blijven verzetten tegen de voorgenomen bezuinigingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl