NOS NieuwsAangepast

Filmster Tony Curtis overleden

In zijn huis in Las Vegas is de Amerikaanse acteur Tony Curtis overleden aan een hartaanval. De charmante Curtis speelde in meer dan honderd films en series. Ook stond hij te boek als vrouwenversierder. Hij werd 85 jaar.

Tony Curtis werd in 1925 in de New Yorkse wijk the Bronx geboren als Bernard Schwartz. Zijn ouders waren Joods-Hongaarse immigranten.

In de Tweede Wereldoorlog diende Curtis bij de Amerikaanse marine, hij zat op een onderzeeër. Naar eigen zeggen meldde hij zich aan nadat hij Cary Grant had gezien in 'Destination Tokyo'.

Na zijn ontslag bij de marine deed hij een toneelopleiding bij de beroemde New School in New York. Rond die tijd bedacht hij ook zijn artiestennaam. Tony komt van het boek 'Anthony Adverse' en daarbij verbasterde hij de naam 'Kurtz', die in de familie van zijn moeder voorkwam.

Debuut

Zijn eerste filmrol had Curtis in 1948 met Criss Cross. Hij speelde een rumba-danser. Zijn echte doorbraak kwam in in 1957 met de film 'Sweet smell of succes', waarin Burt Lancaster de hoofdrol speelde.

Zijn bekendste filmrol was die in 'Some Like it Hot' uit 1959 waar hij met Jack Lemmon, beiden verkleed als vrouw, de tegenspeler was van Marilyn Monroe.

De film werd in 2000 door het American Film Institute uitgeroepen tot de beste komedie ooit.

Versierdiers

In 1958 verdiende Curtis een Oscarnominatie met zijn rol in 'The Defiant Ones'. Hij speelde daarin een racistische crimineel die vastgeketend aan een zwarte gevangene ontsnapt.

Ook speelde hij in onder meer Spartacus, Taras Bulba en The Great Race. In de jaren 70 verwierf Curtis vooral in Europa populariteit met de serie De Versierders (The Persuaders!), waarin hij samen met Roger Moore de hoofdrol had. Zijn laatste filmrol speelde hij nog twee jaar geleden.

Zijn acteercarrière nam hij in het begin niet zo serieus. Toen hij zijn eerste contract kreeg zei hij dat hij alleen maar was aangenomen, omdat hij de lekkerste jongen van het stel was.

Huwelijken

Ook zijn privéleven was onstuimig. Zo trouwde hij zes keer. De meest besproken relatie was die met actrice Janet Leigh, die onder meer speelde in 'Psycho' van Alfred Hitchcock. In de jaren 50 werden zij gezien als het gouden Hollywoodkoppel. Uit dat huwelijk is ook actrice Jamie Lee Curtis geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl