NOS NieuwsAangepast

CDA: definitief oordeel akkoord na congres

De CDA-fractie zal pas na het congres een definitief oordeel geven over het regeer- en gedoogakkoord. Na een marathonzitting tot diep in de nacht heeft de fractie besloten het akkoord eerst voor te leggen aan het congres.

Dit maakte fractievoorzitter Verhagen rond half vier 's nachts bekend. "We hebben unaniem besloten het akkoord voor te leggen aan het congres", aldus Verhagen.

Dit betekent niet dat de voltallige fractie op één lijn zit. CDA-fractievoorzitter Verhagen spreekt over een ruime meerderheid. Hij erkent dat er ook kritische geluiden zijn. "Er zijn bezwaren, maar tegelijk zeg ik zeer nadrukkelijk dat alle 21 het oordeel van het congres zeer zwaar zullen laten wegen."

Verzetten

De kritiek komt hoogstwaarschijnlijk van de Kamerleden Ferrier en Koppejan. Ze verzetten zich al langer tegen deelname aan een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

De twee kritische Kamerleden hebben begin september hun bezwaren duidelijk gemaakt tegen de constructie met de PVV van Wilders. Ook minister Klink zag er niets in en stapte uit de fractie.

Niet garanderen

Verhagen kon ook na het meer dan zestien uur durende overleg niet garanderen dat de kritische Kamerleden uiteindelijk akkoord zullen gaan.

Na het congres moet uiteindelijk de CDA-fractie een definitieve handtekening plaatsen. Dat gebeurt waarschijnlijk aanstaande maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl