NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars: we zijn eruit

De fractievoorzitters Rutte (VVD), Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) hebben een akkoord bereikt. Dat betekent dat zij het eens zijn over de koers van een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Even over half tien dinsdagavond kwamen de drie onderhandelaars gezamenlijk naar buiten om de pers te woord te staan. VVD-leider Rutte zei dat hij heel blij was dat de laatste hand was gelegd aan de akkoorden over de politieke samenwerking. "Er is de laatste weken heel hard gewerkt", zei Rutte. Volgens Rutte zullen heel veel mensen er hun vingers bij aflikken.

PVV-leider Wilders is ook ontzettend blij. "Een historisch moment", zei Wilders. "Wie had dat een aantal jaren geleden gedacht dat de PVV gedoogpartij zou zijn?" Volgens hem heeft de PVV enorm veel invloed in die rol.

Over de inhoud is weinig bekend. Woensdagnacht wordt de laatste hand gelegd aan de precieze teksten. Bij het begin van de onderhandelingen spraken de partijen af dat ze 18 miljard euro willen bezuinigen.

CDA-crisis

Het conceptakkoord bestaat uit een regeer- en een gedoogakkoord. In het regeerakkoord staan de afspraken tussen de regeringspartijen VVD en CDA. Het gedoogakkoord is een aanvulling en bevat afspraken waar alledrie partijen het over eens zijn. De drie partijen hebben afgesproken dat de PVV het kabinet niet mag laten vallen op wat in het regeerakkoord staat.

De teksten zullen woensdag ter goedkeuring aan de drie Kamerfracties worden voorgelegd. Het is vooral spannend hoe de CDA-fractie er over oordeelt. Begin september was er een crisis in de fractie, die met moeite werd bezworen.

Verschillende CDA-Kamerleden hebben moeite met samenwerking met de PVV. Oud-onderhandelaar Klink sprak van een "onbegaanbare weg" en trok zich uiteindelijk terug als fractielid.

Partijcongres

De 'dissidente' fractieleden Ferrier en Koppejan zijn aangebleven. Zij spraken af het eindresultaat van de formatieonderhandelingen af te wachten.

CDA-fractievoorzitter Verhagen zegt het oordeel van de Kamerleden met vertrouwen tegemoet te zien. "Ik hoop na de fractie ook het congres", zei Verhagen. Hij zei dat de akkoorden antwoorden bieden op de problemen in de samenleving.

Als de fractie de conceptakkoorden goedkeurt, legt de partij ze voor aan de leden op een speciaal partijcongres. Dat zal waarschijnlijk aanstaande zaterdag plaatsvinden.

Donderdag zullen de fractievoorzitters het oordeel van de fracties aan informateur Opstelten voorleggen en dan worden de akkoorden openbaar gemaakt.

U leest hier wat er nog moet gebeuren voor er een kabinet-Rutte-Verhagen is.

Doorstart

De formatieonderhandelingen onder leiding van Opstelten begonnen op 9 augustus, nadat VVD, CDA en PVV in informele gesprekken hadden besloten het samen te proberen.

PVV-leider Wilders brak de onderhandelingen af na de crisis in de CDA-fractie, maar na het opstappen van Klink als Kamerlid kwam er een 'doorstart'.

Eerder mislukten de onderhandelingen over een Paars-plus-kabinet, met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Lees hier over De wording van 'rechts'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl