NOS NieuwsAangepast

Buitenlanders begraven bij Stonehenge

Archeologen hebben ontdekt dat een van de skeletten die in de buurt van het Engelse Stonehenge waren begraven, afkomstig is uit het buitenland. De jongen van zo'n veertien jaar oud moet zijn opgegroeid in het Middellandse Zeegebied.

Het skelet van de jongen werd in 2002 gevonden op anderhalve kilometer afstand van de wereldberoemde stenengroep. Hij is er waarschijnlijk zo'n 3500 jaar geleden begraven. De vondst staat bekend als 'de jongen met de barnstenen halsketting' vanwege de grafgiften die hij meekreeg.

De onderzoekers wisten de plek waar hij opgroeide te herleiden door de tanden van de jongen te analyseren. De verhoudingen waarin zich tijdens de jeugd bepaalde isotopen in het gebit verzamelen, is uniek per regio. Zo ontdekten ze dat de jongen uit Spanje, Frankrijk, Italië of mogelijk zelfs Griekenland afkomstig was.

Status

Er zijn al eens eerder buitenlanders bij Stonehenge gevonden. Een man was afkomstig uit het Alpengebied, een andere groep kwam uit Wales. De jongen werd gevonden in een grafveld waarvan de andere skeletten wel uit Engeland kwamen.

Waarom de jongen de gevaarlijke oversteek van het Kanaal waagde, is niet precies bekend. Mogelijk was de cultus rond Stonehenge ook in Europa bekend en was hij een pelgrim.

Uit zijn houding en grafgiften leiden de onderzoekers af dat de jongen status moet hebben gehad in de prehistorische maatschappij. Ook dat kan zijn aanwezigheid in Zuid-Engeland verklaren.

"Kijk naar wie er begraven liggen bij de Westminister Abbey. Dat zijn geen Londenaren maar belangrijke personen uit het hele land. Zoiets kan hier ook gebeurd zijn", speculeert het hoofd van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl