NOS NieuwsAangepast

Willem-Alexander en zijn voorliefde voor sport

Sport is een passie van de prins. In 1986 rijdt hij onder het pseudoniem A. van Buren de Elfstedentocht. De prins reed de tocht uit, die hij schaatste voor een weddenschap met een vriend. De prins is een hardloper en loopt in 1992 de marathon van New York uit. Daarnaast beoefent hij nog vele andere sporten: tennis, skiën, zeilen, golf, paardrijden en duiken. Vooral met duiken kan hij zich echt ontspannen, zegt de prins in een interview met Paul Witteman in 1997. 'Onder water hoor je niets meer dan je eigen luchtbellen die omhoog gaan. Dat is voor mij echt rust'. Skiën doet hij ieder jaar met zijn familie in het Oostenrijke Lech, waar de koninklijke familie een vakantiehuisje heeft.

Beschermheer

Ook op professioneel gebied is de prins met sport bezig. Van 1995 tot 1998 is hij beschermheer van het Nederlands Olympisch Comité/ de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). In die functie volgt hij een groot deel van de Olympische Winterspelen in Lillehammer in 1994. Hij is ook aanwezig bij de Olympische Zomerspelen in Atlanta in 1996. Daar gaat hij op in de feeststemming en zingt mee met de massa 'Wat zijn die Yanken stil'. Niet iedereen acht dit uitbundige gedrag een toekomstig koning waardig. Maar de grote meerderheid van de bevolking vindt dat hij zich nog wel even mag uitleven.

Internationaal Olympisch Comité

Zijn liefde voor de sport blijft niet onopgemerkt en in 1998 wordt de prins lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zijn taak is het stimuleren van sport in Afrika. Fraude van comitéleden werpt een schaduw over zijn functie en de vraag rijst of de prins wel op een goede plek is terechtgekomen. Nadat de 'fraudeurs' zijn weggestuurd, is de weg vrij voor Willem-Alexander om de Olympische eed af te leggen. Als lid van het IOC is de prins aanwezig bij alle Olympische Spelen. Dat is bij een aantal sporten in de functie van waarnemer. In 2002 is de prins ook aanwezig bij de Paralympische Spelen van Salt Lake City. In 2008 heeft Willem-Alexander de eer om de Nederlandse hockeydames tijdens de Olympische Spelen in Peking een gouden medaille uit te reiken.

Samen

Máxima deelt de passie voor de sport met Willem-Alexander. De prinses is net zo fanatiek en samen wonen ze vele EK's, WK's en Olympische Spelen bij. Versierd met sjaals en andere attributen, zitten ze op de tribune vaak luidkeels de sporters aan te moedigen. De prinsjes mogen soms ook met hen mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl