NOS NieuwsAangepast

Omroepbaas: minder sport en amusement

De publieke omroep moet bezuinigen op sport en amusement. Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Volgens Hagoort moeten er keuzes worden gemaakt. "Nederland heeft al een van de goedkoopste publieke omroepen van Europa en we werken met relatief lage programmabudgetten. Dus bezuinigen met de kaasschaaf gaat niet", vertelt Hagoort in het NOS Radio 1 Journaal.

Voetbalrechten

De NPO-voorzitter vraagt zich bijvoorbeeld af of er nog wel zoveel geld moeten worden betaald voor de voetbalrechten van de eredivisie en de Champions League, die de NOS heeft gekocht. "Als je over de hele linie minder geld hebt, moet je je afvragen of je daar nog wel zo veel geld voor moet betalen."

Hagoort benadrukt wel dat "voetbal bij de publieke omroep thuishoort en het ook goed wordt gemaakt. We onderscheiden ons daarmee van de commerciëlen. Alleen de vraag is of er wel ruimte is voor twee contracten."

Kritisch

NOS-directeur Jan de Jong laat weten dat de discussie "niet nieuw is". "Er wordt al heel kritisch gekeken naar het sportaanbod bij de publieke omroep", reageert hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het goede nieuws van Hagoort is dat het niet over de Olympische Spelen en over de EK en WK voetbal en de kleinere sporten gaat. Die staan allemaal buiten de discussie."

"De discussie moet gaan over hoeveel geld je wilt uitgeven als publieke omroep aan voetbalrechten", vindt De Jong, die zegt dat de NOS "al 18 miljoen euro minder geld uitgeeft aan de rechten dan voorheen". "We zullen onze verantwoordelijkheid nemen in de bezuinigingsdiscussie. Wij zullen de keuze maken welk voetbalcontract wel of niet wordt afgesloten."

Publieke waarde

Naast voetbal, kan er volgens Hagoort ook op amusement bezuinigd worden. Het moet kwalitatief en duidelijk onderscheidend zijn, vindt hij. "Iedereen voelt aan dat 'Boer Zoekt Vrouw' meer publieke waarde heeft dan het opnieuw uit de kast halen van 'Wie van de Drie'. Dat 'Koefnoen' beter bij ons past dan 'Sterretje Gezocht' en dat Paul de Leeuw meer onderscheidend is dan 'Bananasplit'", schrijft hij in de Volkskrant.

De NPO-voorzitter zegt verder dat er fors gesneden gaat worden in het aantal websites en digitale kanalen. Hagoort hoopt dat er door fusies uiteindelijk zeven of acht omroepen overblijven. Nu zijn het er 22. Dat zijn er te veel volgens Hagoort.

"De publieke omroep moet een afspiegeling zijn van Nederland. Dat lukt in de politiek met tien partijen, dan moet het op radio en televisie met zeven of acht omroepen lukken."

Omroepen

Volgens Hagoort zijn de hervormingen noodzakelijk en werkt Hilversum daar ook "al heel lang aan". "Het kabinet gaat over hoeveel er bezuinigd wordt, maar hoe we bezuinigingen, lijkt me een zaak van de publieke omroep zelf", besluit Hagoort.

Omroep MAX vindt de brief van Hagoort in de Volkskrant "niet netjes". De omroep snapt niet dat Hagoort met namen van programma's naar buiten komt. "Die zijn binnenskamers genoemd, daar werd ook gesproken over verdere samenwerking van omroepen, maar van Hagoort moest dat intern blijven. Nu komt hij er zelf mee naar buiten."

BNN en TROS waarschuwen voor een elitair bestel als het mes in amusementsprogramma's wordt gezet. De TROS noemt het voorbeeld van Hagoort om Bananasplit uit de programmering te schrappen omdat dit puur amusement is "volslagen onbegrijpelijk. Daarmee serveert hij drie miljoen kijkers af!"

De KRO wil eerst snijden in de Hilversumse bureaucratie voordat er programma's sneuvelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl