NOS NieuwsAangepast

Gebouwen gekraakt in Amsterdam en Utrecht

In Amsterdam en Utrecht hebben krakers twee leegstaande gebouwen bezet. Aan de Weesperzijde in Amsterdam is het voormalige hoofdkantoor van de brandweer gekraakt. Het stond sinds eind december voor een gedeelte leeg. Het pand was echter wel degelijk in gebruik, meldt een vrouw die een bedrijfsruimte in het pand heeft. Volgens haar zijn er meerdere kleine creatieve bedrijfjes gehuisvest in het pand en is er dus sprake van een onrechtmatige kraakactie. Volgens haar is de situatie in het pand gespannen. "Ze hebben ons eten opgegeten en onze internetaansluiting vernield, waardoor we niet meer kunnen werken."

En op de Uithof in Utrecht is een leegstaand pand van de universiteit bezet. De politie in beide steden is voorlopig niet van plan om de gebouwen te ontruimen.

De kraakbeweging voert allerlei acties tegen het kraakverbod dat vrijdag 1 oktober ingaat. Vannacht nog sliep een grote groep krakers in tentjes op de Dam. Ongeveer 250 betogers kwamen bij elkaar voor een zogeheten 'Damslaapactie'. De betogers sloegen een aantal tenten op waarin ze de nacht doorgebrachten.

Dupe

De krakers wilden laten zien dat ze door de nieuwe regels op straat komen te staan. Ze zeggen dat niet alleen zij de dupe worden van het kabinetsbeleid, maar ook mensen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen. Het kabinetsbesluit is volgens de krakers " belachelijk" omdat er nog steeds een groot tekort aan betaalbare woonruimte is.

De komende dagen gaat de kraakbeweging meer acties voeren. Ook zijn er discussies en workshops. Aanstaande vrijdag, 1 oktober, is een grote slotactie aangekondigd op het Spui in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl