NOS NieuwsAangepast

Vrijgelaten hiker ontmoet Iraanse president

De Amerikaanse hiker Sarah Shourd, die pas werd vrijgelaten uit Iran, heeft de Iraanse president Ahmadinejad ontmoet om te pleiten voor de vrijlating van haar reisgenoten. Na bijna 14 maanden detentie zitten haar verloofde Shane Bauer en vriend Josh Fattal nog vast.

Shourd werd twee weken geleden op borgtocht van 500.000 dollar vrijgelaten uit Iran vanwege problemen met haar gezondheid. Inmiddels hebben Amerikaanse artsen haar gezond verklaard. Ze gebruikt nu haar vrijheid om bij Iraanse diplomaten en religieuze leiders te lobbyen voor Bauer en Fattal, die in de Evin-gevangenis in Teheran zitten.

De Iraanse president Ahmadinejad is in de VS voor de jaarlijke vergadering van de Verenigde Naties. Over de inhoud van het gesprek met Ahmadinejad wilde Shourd niets kwijt. "Ik heb in de gevangenis gebeden om met de president te mogen praten", zei ze tegen ABC News.

Terug naar Iran

De Amerikaanse sluit niet uit dat ze terug gaat naar Iran als dat nodig is om haar onschuld te bewijzen. "Ik hoop dat het niet hoeft. Maar als het moet om te bewijzen dat we geen misdaad hebben gepleegd en absoluut onschuldig zijn, dan ik zou bereid zijn dat te doen."

Shourd, Bauer en Fattal werden op 31 juli vorig jaar door Iraanse functionarissen gearresteerd toen ze de Iraanse grens vanuit Noord-Irak overgestoken zouden zijn. Het trio werd beschuldigd van spionage.

Volgens Shourd zijn ze in werkelijkheid niet in Iran, maar in Irak gearresteerd. "Toen na twee maanden het onderzoek was afgerond, zei een functionaris tegen me dat het niet uitmaakte of we wel of niet schuldig waren. Het ging niet meer om ons belang maar een politiek machtsspel."

Draadje van een t-shirt

Tijdens haar detentie zat Shourd voor het grootste deel in haar eentje in een cel. "Veel mensen zeggen nu dat ik er goed uitzie. Maar dat komt omdat niemand ooit zal zien hoe ik er uitzag in mijn cel, schreeuwend en huilend en bonkend op de deur. En niemand die kwam om te helpen."

Wel mocht ze een uur per dag Bauer en Fattal zien. Tijdens een van die ontmoetingen vroeg Bauer, met wie ze sinds jaren een relatie heeft, Shourd ten huwelijk. Van een draadje van zijn t-shirt had hij een ring gemaakt.

"Dat was totaal onverwacht. Het was niet het gebruikelijke idee van romantiek, maar enorm romantisch in de omstandigheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl