NOS NieuwsAangepast

Eerste openlijke homomilitair voor leger VS

Een Amerikaanse rechter heeft besloten dat de luchtmacht de openlijk homoseksuele Margaret Witt weer in dienst moet nemen. Majoor Witt, die bij de geneeskundige dienst van de luchtmacht werkte, werd vier jaar geleden ontslagen op basis van het Don't ask, don't tell-beleid van de Amerikaanse strijdkrachten, maar de rechter noemt die beslissing ongrondwettelijk.

De rechter beval de luchtmacht de 46-jarige Witt zo snel mogelijk weer in actieve dienst te plaatsen. Als ze de standaardkeuring doorkomt en de luchtmacht geen beroep aantekent, is ze de eerste openlijk homoseksueel die dient in de Amerikaanse strijdkrachten.

Moreel

Witt werd in 2006 ontslagen omdat ze een affaire had met een getrouwde vrouw. Ze diende eerder tijdens de bevrijding van Koeweit en werd meerdere keren onderscheiden. Ze tekende protest aan tegen het ontslag en werd daarbij gesteund door burgerrechtenorganisatie ACLU.

Onder de Don't ask, don't tell-wetgeving mogen homo's dienen in het leger zolang ze hun geaardheid verbergen. De wet werd in 1993 door president Clinton aangenomen. Eerder was homoseksualiteit binnen het leger gewoonweg verboden uit angst dat het het moreel zou aantasten.

Rechter Leighton oordeelde nu dat een homo alleen mag worden ontslagen als er een aantoonbaar negatief effect is op het leger. "Er is geen enkele aanwijzing dat het gewonde militairen iets uitmaakt wat de seksuele oriëntatie is van de persoon die hen verzorgt."

"Margaret Witt bewijst dat het laten dienen van homo's of lesbiennes geen gevolgen hoeft te hebben voor het moreel of de onderlinge samenhang", stelde de rechter. Hij raakte geëmotioneerd toen hij voorlas hoe Witts ouders haar hadden gesteund in haar strijd.

Senaat

Eerder deze week besloot het Amerikaanse Congres juist de Don't ask, don't tell-wetgeving niet aan te passen. President Obama had daarop aangedrongen, maar wist net niet voldoende stemmen in de Senaat te verzamelen.

Een rechter in Californie oordeelde recent ook al dat het verbod op homo's in het leger ongrondwettelijk is.

Margaret Witt huilde tijdens de uitspraak van rechter Leighton. Ze staat te popelen om weer aan het werk te gaan. "Ik ben dolgelukkig. Ik kan niet wachten om terug te keren en mijn land weer te dienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl