NOS NieuwsAangepast

Verdachte 'parachutemoord' voor de rechter

Een vrouw die ervan verdacht wordt de parachute van haar rivale in de liefde onklaar gemaakt te hebben, staat in België voor de rechter.

Tijdens een sprong op 18 november 2006 zouden vier parachutisten elkaar in de lucht in een formatie vastgrijpen. Maar in plaats daarvan stortte de Belgische Els van Doren (38) vanaf vier kilometer hoogte neer. De val werd met een camera op de helm van de vrouw gefilmd. Volgens de politie was haar parachutedoor de toen 22-jarige parachutiste Els Clottemans gesaboteerd. De Humo noemt de zaak een "megaproces", er zijn 170 getuigen opgeroepen. De belangstelling van Belgische en buitenlandse media is groot.

Clottemans, die inmiddels 26 jaar is, heeft altijd ontkend. Harde bewijzen ontbreken. De politie heeft nooit DNA-sporen of vingerafdrukken gevonden. Wel zijn er volgens de aanklager genoeg aanwijzingen om haar te verdenken. Psychiaters noemen Clottemans een psychopate met narcistische en theatrale trekken. Ook zou ze emotieloos zijn en manipuleert ze de mensen in haar omgeving.

Moordenaar

"De moordenaar moet iemand zijn met een motief en met de nodige technische kennis. En hij moet de kans hebben gehad om aan haar parachute te knoeien", zei Clottemans na de val tegen de politie. Ze deed zelf ook mee aan de fatale sprong. Ze was al snel verdacht. Het slachtoffer was niet alleen een goede vriendin van Clottemans, maar ook haar rivale in een ingewikkelde driehoeksrelatie met hun instructeur, een Nederlandse parachutespringer uit Eindhoven.

Volgens justitie was Clottemans de jaloerse minnares die Van Doren uit de weg wilde ruimen om haar grote liefde helemaal voor zichzelf te hebben. Els van Doren had vijf jaar een buitenechtelijke relatie met de parachutist. Na een aantal jaar begon Marcel ook een relatie met de twintig jaar jongere Clottemans. Die kwam op de tweede plaats en zou zich daarmee niet langer hebben kunnen verzoenen.

Ook had Clottemans de technische kennis om de parachute te saboteren. Ze wist hoe ze, zonder het materiaal helemaal te openen, moest knippen om zowel de hoofdparachute als de reserve onklaar te maken. Clottemans had een week voor de val als enige toegang tot de parachute. En ze had een motief, vindt de Belgische justitie.

Geen hard bewijs

De vraag is of de aanwijzingen genoeg zijn om Clottemans schuldig te verklaren. Volgens haar advocaten was de relatie tussen hun cliënt en de Nederlander "niet meer zo intens op het moment van de moord". Dat ze het profiel van een dader heeft, wil volgens hen nog niet zeggen dat ze het ook is. Daarnaast zou justitie niet genoeg onderzoek gedaan hebben naar de andere mogelijke verdachten, zoals de man van Els Van Doren. Hij wordt niet verdacht, omdat hij pas na Van Dorens dood heeft ontdekt dat zijn vrouw vreemdging.

Clottemans heeft al een jaar in voorarrest gezeten, is tientallen uren ondervraagd, maar ontkent alles tot op de dag van vandaag. Daarom moet nu een jury uitmaken of ze schuldig is of niet. Het vonnis in de zaak wordt op 20 oktober verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl