NOS NieuwsAangepast

Ambassadeur neemt woorden deels terug

Ambassadeur Habibie van Indonesië erkent dat hij beter niet over de PVV-kiezers had moeten spreken zoals hij heeft gedaan. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hij dat gezegd in een gesprek met een hoge ambtenaar van het ministerie.

In het FD zei ambassadeur Habibie dat PVV-leider Wilders "blaft" en dat hij in Wilders' woorden "haatzaaierij" ziet. Habibie zei ook dat "het een feit is dat veel mensen op de PVV hebben gestemd. Als de mensen naar hem willen luisteren, is dat hun goed recht. Misschien hebben ze last van een angstpsychose."

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken van de ambassadeur over de kiezers van de PVV "niet verstandig. Een ambassadeur hoort zich niet over het electoraat uit te laten", aldus Verhagen.

Toontje lager

PVV-leider Wilders is kwaad op de Indonesische ambassadeur. Zijn partij vindt de uitspraken van de ambassadeur beledigend.

"Als dit namens de Indonesische regering is gezegd, moet de ambassadeur worden ontboden; de Indonesiërs moeten een toontje lager zingen", vindt Wilders en hij wilde dat minister Verhagen hem op het matje roept. Dat deed Verhagen niet, en hij liet een hoge ambtenaar van zijn ministerie met Habibie praten.

D66-leider Pechtold vindt dat minister Verhagen krachtiger afstand moet nemen van de uitspraken van Wilders. Hij vindt de uitlatingen van Wilders "provocerend voor een bevriend staatshoofd". Samen met andere partijen in de Tweede Kamer wil hij een spoeddebat met Verhagen.

Bezoek

Aanleiding van het interview met de ambassadeur is het aanstaande bezoek van president Yudhoyono aan Nederland. "Dat bezoek zou zeer twijfelachtig zijn geweest als de PVV in het kabinet zou zitten", zei ambassadeur Habibie.

"De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet zit die de islam achterlijk noemt. Ik wil niet dat mijn president hier als een clown wordt neergezet", zei Habibie in het FD. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl