NOS NieuwsAangepast

Al 100 klachten misbruik jeugdzorg

In twee maanden tijd zijn meer dan honderd meldingen binnengekomen van seksueel misbruik van kinderen die door de overheid in de jeugdzorg geplaatst zijn. De meldingen zijn telefonisch gedaan bij de commissie-Samson, die vandaag een onderzoeksplan presenteert.

De commissie werd dit jaar ingesteld door het kabinet, naar aanleiding van de berichten van seksueel misbruik van kinderen in katholieke instellingen. Daar kreeg de commissie-Deetman ruim 900 meldingen binnen.

De meeste meldingen zijn binnengekomen bij het telefonisch meldpunt dat in juli is geopend (070-3765872). Dat meldpunt blijft open en de commissie roept betrokkenen op zich te blijven melden. De zaken die tot nu toe naar boven zijn gekomen werden gemeld door slachtoffers, ouders en andere betrokkenen.

Recente klachten

Van de klachten die oud-procureur-generaal Rieke Samson binnenkreeg is een deel verjaard, maar er zijn ook recente klachten bij. Die worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek.

Zelf gaat de commissie onderzoeken hoe het misbruik heeft kunnen plaatsvinden en of er signalen van misbruik bekend waren bij de overheid. Er worden geen specifieke gevallen onderzocht. Er wordt gekeken naar internaten, kindertehuizen en pleeggezinnen in de periode van 1945 tot nu, net als bij de commissie-Deetman.

Samson hoopt in de zomer van 2012 een rapport te kunnen presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl