NOS NieuwsAangepast

Obama wil armoede anders bestrijden

De Amerikaanse president Obama wil niet langer hoofdzakelijk geld aan arme landen geven om armoede te bestrijden. In plaats daarvan wil hij dat de VS diplomatie, investeringen en handel inzet om arme landen te helpen. "We gaan de zaken anders aanpakken."

Volgens Obama moet de focus van hulp niet liggen op afhankelijkheid, maar op de ontwikkeling op de lange termijn. Hij zei dat op een VN-bijeenkomst over de zogeheten Millenniumdoelen van de VN, die tien jaar geleden werden opgesteld.

"Veel te lang hebben we onze inspanningen gemeten in de hoeveelheid dollars, voedsel en medicijnen die we geven, maar dat is geen ontwikkeling", hield Obama zijn publiek voor. "Miljoenen mensen vertrouwen al jarenlang op voedselhulp. Dat is geen ontwikkeling, dat is afhankelijkheid."

Vaag

VN-chef Ban Ki-moon maakte op de bijeenkomst een plan bekend om de levens van zestien miljoen kinderen en moeders te redden. Daar is dertig miljard euro mee gemoeid. Het geld moet van regeringen, bedrijven en stichtingen komen.

Doel is onder meer om tot 2015, het jaar waarin de Millenniumdoelen verwezenlijkt moeten zijn, zo'n 33 miljoen ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Hulporganisaties zijn sceptisch over het plan. Volgens hen is het te vaag en is onduidelijk of het geld wel echt beschikbaar komt.

Investeren

Met de aanpak van de kindersterfte is de laatste jaren weinig vooruitgang geboekt. Met andere Millenniumdoelen, zoals het terugdringen van honger en armoede, gaat het een stuk beter.

Volgens Ban Ki-moon heeft het investeren in gezondheid van vrouwen en kinderen een positief effect op economische groei. Ook draagt het bij aan het verminderen van armoede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl